Zo ben je binnen no-time van je jetlag af

Als je een verre reis naar het westen of het oosten maakt, krijg je vaak last van een jetlag. Een jetlag ontstaat doordat je biologische klok zich niet zo snel kan aanpassen op een andere tijdzone. Dit heeft te maken met je lichaamstemperatuur, bloeddruk maar ook het niveau van je hormonen. Maar je kunt je lichaam een handje helpen, door op de volgende punten te letten:

1. Boek je ticket strategisch

Zorg ervoor dat je in de avond op de plaats van bestemming aankomt. Maar let op: je denkt misschien dat het goed is om onderweg veel slaap te pakken, maar je kunt juist beter zo weinig mogelijk slapen. Dan wordt het namelijk makkelijker om in slaap te komen als je op je vakantiebestemming bent aangekomen. Ook is het slim om de nacht van tevoren goed te slapen. Boek dus niet een vlucht waarvoor je midden in de nacht richting Schiphol moet.

2. Compenseer het tijdverschil

Voordat je weer terugreist is het handig dat je iedere dag je bedtijd een uur aanpast (eerder of later, afhankelijk waar je natuurlijk heen reist), compenseer je een stuk tijdverschil. Je moet niet korter of langer gaan slapen dan normaal, maar juist je nachtrust verleggen.

3. Pas de tijd alvast aan

Klopt, de tijd op je telefoon pas zich natuurlijk vanzelf aan maar het is fijn om dit al te doen voordat je het vliegtuig in stapt. Zo kan je alvast wennen aan de tijd.

4. Drink water

Water drinken is altijd goed, maar het helpt ook tegen een jetlag. Door de luchtdruk in het vliegtuig en de airconditioning verlies je veel vocht. Hierdoor raak je sneller uitgedroogd. Koffie en alcohol kun je het best vermijden want hierdoor de kans op uitdrogen nog eens groter.

5. Blijf in beweging 

Waarschijnlijk moet je erg lang vliegen, maar probeer jezelf zoveel mogelijk in beweging te houden. Rek om de twee uur eventjes je benen uit, of loop even naar de wc. Als je de hele vlucht maar in je stoel blijft zitten en dan opeens opstaat, werkt dat heel vermoeiend.

6. Eet lichte maaltijden 

Probeer je ook aan te passen aan de eettijden, zodat je geen slecht eetpatroon ontwikkelt. Houd je maaltijden wel licht, teveel koolhydraten maken je snel slaperig. Eet ook niet teveel suikers, want die kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt.

7. Neem je tijd

Je kunt niet van je lichaam verwachten dat het meteen weer optimaal werkt. Geef jezelf daarom ook de tijd om te rusten. Er is niets mis met even twee dagen acclimatiseren.

Want elke keer hebben we weer hetzelfde probleem..
> Nooit meer een kledingcrisis op vakantie

Het is makkelijker dan je denkt!
> Zo kom je van oorpijn af tijdens het vliegen

Voor een klein prijsje of zelfs gratis..
> 5 manieren om een flight upgrade te krijgen

PHOTO CREDITS: VIVIAN HOORN