Zo zorg je goed voor je kleding!

We koesteren onze kledingstukken, en al helemaal onze designer pieces, maar al te graag! Niemand wil natuurlijk dat een mooie jeans z’n kleur verliest of dat een knappe sweater gaat rafelen. Heb jij nog tips nodig over hoe je jouw pareltjes het beste kunt verzorgen? Lucky you, wij geven je vandaag tips en tricks!

Zijde
Zijde kledingstukken kunnen het beste met de hand gewassen worden. Zo blijft de vorm van het kledingstuk mooist. Doe dit met een constante watertemperatuur. Als je dit niet doet en eerst het item wast met warm water en later de kraan wat kouder zet, wordt het materiaal stugger. Knijp het kledingstuk daarna ook niet zomaar uit, maar wikkel hem eerst in een handdoek.

Jeans
Een jeans moet niet te vaak gewassen worden, hierdoor verliest hij namelijk z’n vorm en bij goedkopere varianten ook de wassing. Doe je dit toch, dan is het handig om je jeans binnenstebuiten te keren. Zo beschadig je het item ook niet met een uitstekende rits of met knopen. Het is het beste om een jeans op te hangen aan een speciale hanger. Als je zo’n broek namelijk op een stapel legt, krijgt hij ‘geen adem’ meer.

Cashmere
Was al je items gemaakt van het kwetsbare materiaal cashmere met de hand. Laat het daarna op een platte ondergrond goed drogen. Gooi je hem toch gewoon in de was, dan kan je het beste een donzige wasverzachter gebruiken. Zo voorkom je dat je trui gaat pillen of gaat verkleuren. Een item van cashmere kan het beste opgevouwen worden. Als je dit namelijk aan een haakje hangt, verliest het z’n vorm.

Leren jack
Voordat je een leren jack gaat dragen, is het belangrijk om hem eerst in te sprayen met een spray tegen vocht en vuil. Als er toch vuil op komt, kan je dit het beste behandelen met een vochtige doek. Het is lastig om hem zelf helemaal goed te reinigen. Je kan er dan voor kiezen om naar een stomerij te gaan. Hang een leren jack altijd aan een hanger zodat hij z’n strakke vorm behoudt. Het is zonde als je hem zo over een stoel gooit. Zo komen er sneller kreukels in.

Lingerie
Ook lingerie kun je het beste met de hand wassen. Dit gaat voornamelijk om lingerie dat gemaakt is van kwetsbaar materiaal zoals kant. Roer eerst als het ware met het item door een warme bak met water. Zorg er daarna voor dat al het water goed afgespoeld is en laat het drogen. Eventuele vullingen kunnen het beste apart gewassen worden.

Swimwear
Het is belangrijk om na elke zwemsessie je bikini in een bak met koel water te leggen. Als je hem daarna echt gaat wassen, kan je dit het beste doen met een vloeibaar wasmiddel. Leg het daarna op een platte oppervlakte om te drogen. Doe dit niet buiten, want dit kan de vezels in de stof beschadigen. Hierdoor kan je bikini zelfs verkleuren!

Sportschoenen
Als je na het sporten gelijk twee theelepels baking soda in je schoenen doet, zal de zweetgeur sneller wegtrekken. Voor de intensieve sporters onder ons is het belangrijk om elke halfjaar nieuwe schoenen te kopen. Wil je weten hoe je andere geurtjes uit je kleding krijgt? Lees het hier!

READ NEXT:


>