9 basisregels om je huis Feng Shui in te richten

De overgang van winter naar zomer is begonnen. Het wordt dan ook tijd om de grote schoonmaak te gaan doen. Waarom richt je eigenlijk niet meteen je huis ‘Feng Shui’ in, als je dan toch bezig bent…

Grote kans dat jij geen idee hebt wat ‘Feng Shui’ betekent, daarom leggen we het even kort uit: Het komt oorspronkelijk uit China en is een filosofie die ervoor zorgt dat je huis (of leefomgeving) op een goede manier wordt ingericht. Op deze manier worden de energiestromen in goede banen geleid. Dit zorgt uiteindelijk voor een rustige omgeving en dit heeft een positieve invloed op jouw mentale en fysieke gesteldheid. Dit wil jij ook, toch?

1. Woonkamer aan de voorkant

Volgens de Feng Shui-filosofie is het het beste om je woonkamer aan de voorkant van het huis te plaatsen. Dit heb je natuurlijk niet altijd voor het uitkiezen, maar mocht je zelf een huis inrichten/bouwen, dan is dit wel iets waar je rekening mee kan houden.

2. De vorm van de woonkamer

Ook de vorm van de woonkamer speelt een rol. De meeste woonkamers zijn vierkant of rechthoekig, maar mocht je nou een woonkamer in de vorm van een “L” hebben, dan zou je het volgens de Feng Shui-filosofie eigenlijk terug moeten brengen naar een rechthoek. Dit zou je kunnen doen door middel van een kast.

3. Plaatsing stoelen en bank

Nee, je bent er nog niet. Ook de banken en stoelen die jij in je woonkamer hebt staan, moeten op een bepaalde manier neergezet worden. Je plaatst je stoelen en bank zodanig dat je met z’n allen in een rechthoek zit. Hierdoor kan je elkaar aankijken en heb je meer aandacht voor elkaar. Wat de Feng Shui-filosofie absoluut tegenspreekt, is wanneer je je bank en stoelen om de TV plaatst, zodat alles en iedereen daarop gericht is. Doe dit dus niet (je mag deze regel ook even overslaan).

4. Familie is belangrijk

Zorg ervoor dat je ergens in je huis een familieportret hebt hangen. Hiermee benadruk je  het familie-element. Familie is erg belangrijk en zorgt volgens Feng Shui voor positieve energie. Word je blij van!

5. Opgeruimd staat netjes!

Het is algemeen bekend dat een opgeruimd huis voor rust zorgt. Dit sluit ook helemaal aan bij de principes van Feng Shui. Een georganiseerd huis met open ruimtes zonder chaos is the key. Sorteer en categoriseer je spullen en gooi weg wat je niet meer nodig hebt (hulp nodig? Je kast opruimen zoals Marie Kondo).

6. Elke ruimte een andere functie

Volgens deze filosofie is het van belang dat elke kamer in het huis een andere functie heeft. De slaapkamer is bijvoorbeeld voor rust en ontspanning, maar de werkruimte in je huis moet goed gestructureerde meubels bevatten zodat je goed door kan werken.

7. Kleuren

De kleur van je muren speelt ook een belangrijke rol. Rustgevende kleuren (lichte, pastel en koude kleuren) zijn perfect voor ruimtes waar je tot rust moet komen. Denk hierbij aan de woonkamer, slaapkamer en badkamer. Opvallende en energieke kleuren (levendige en warme kleuren) kun je het beste gebruiken in de gang, keuken en werkruimte.

8. Planten

Planten zijn belangrijk. Volgens Feng Shui verspreiden ze positieve energie. Wel moet je bij het aanschaffen van een plant erop letten dat je niet voor een plant met doorns gaat. De beste keuze is een plant met rond bladeren. Jouw planten binnen no time dood? Zo overleven je planten het wél.

9. Spiegels

Goedgeplaatste spiegels kunnen ook een postieve invloed hebben op de energie in je huis. Hang ze bijvoorbeeld nooit zo neer dat de deur wordt weerspiegelt. Dat zorgt ervoor dat de positieve energie weer naar buiten wordt geleid.

Moet je kledingkast ook een keer goed aangepakt worden?
Je kledingkast opruimen zoals Marie Kondo

Zo word je ook rustig in je hoofd.
5 tips om te mediteren