Buitenspel: DE ultieme uitleg voor vrouwen

Buitenspel. Het blijft een ding dat wij vrouwen lastig vinden om te begrijpen. En voor de lucky few die het snappen: je scoort er punten mee bij je vriend en in ieder ander mannelijk gezelschap.

Misschien is het gewoon omdat voetbal niet onze grootste interesse heeft. Vandaar dat we je de buitenspel-regel graag uitleggen aan de hand van een shoppingvoorbeeld. Een belangrijk shoppingvoorbeeld.

Stel: je staat in de rij op de dag dat de collectie van de H&M X een-designer-van-wereldformaat in de winkels komt. Je doel (dat is de metaforische goal!) is naar binnen komen en wel snel. Probleem? Jij (de spits) staat vooraan de rij, neus aan neus met de beveiligers (de verdediging), zonder toegangsbewijs (de bal). Je vriendin (je team-genoot) met wie je samen de winkel leeg komt trekken heeft zich verslapen en staat nu achteraan de rij met jullie toegangsbewijzen.

Jullie roepen en gebaren en ze wil het toegangsbewijs naar je toegooien. Dit kan (en mag!) alleen zolang je nog niet voorbij de beveiligers bent. Zij laten immers niemand toe zonder bewijs. Probeer je al voorbij de beveiligers te komen zonder bewijs, is de kans groot dat je linea recta de H&M uitgezet wordt. En met een beetje fantasie is dat de kern van de buitenspel-regel; je moet eerst het bandje hebben, voordat je voorbij de beveiligers mag en een goal die ene fantastische top kunt scoren.

Voor alle mannen die nu in paniek raken, jullie hebben gelijk: bij voetbal is er één groot verschil. Op het moment dat je vriendin het toegangsbewijs gooit en loslaat nog voor jij het bandje hebt gevangen, zou je volgens de buitenspel-regels wel al voorbij de beveiligers mogen. Wij raden je in dit geval alleen sterk aan om gewoon even te wachten. Voordat je namelijk uitgelegd hebt dat je helemaal volgens de buitenspel-regels hebt gehandeld zijn je mede-fashionista’s namelijk al binnen en zijn de mooiste stukken weg. Kun je nog niet scoren.

Buitenspel uitleg voor vrouwen