Cheat day recepten voor een avond thuis op de bank

Het is eindelijk weekend en om onszelf een beetje te verwennen gaan we het diëten en sporten even op halt zetten en een welverdiende cheatday (of weekend) inlassen. Even geen calorieën tellen, geen salades en al helemaal geen groente. Dit zijn onze recepten!

Nacho fries

Wat heb je nodig?
1 p. Zak bevroren frietjes
1 pond rundvlees
1 ui, gesneden
2 paprika’s
Taco kruidenpakket
Kleine jalapenos
1½ kopjes cheddar kaas
Tomaten
*Optioneel
Gehakt

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 190 graden. Leg bevroren frietjes op een bakplaat en bak tot ze knapperig zijn. Terwijl je de frietjes bakt, bak je het rundvlees bruin. Giet het vet af. Voeg ui en peper in blokjes toe en kook tot ze bruin zijn. Voeg taco kruiden en water toe, meng volgens de beschrijving. Verwijder frietjes uit de oven wanneer ze nog niet helemaal knapperig zijn. Giet het taco mengsel over de frietjes. Strooi wat  kaas en jalapeños. Doe het terug in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer met tomaten.

 

Salted caramel cheesecake 

Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
2 rollen Oreo koekjes
150 gram boter
3 eetlepels cacao
Springvorm van ø 24 cm
Bakpapier / boter of bakspray om in te vetten

Voor de cakevulling:
900 gram magere kwark
4 eieren
200 gram suiker
Merg van 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille extract)
Handmixer of staande mixer

Voor het crème fraîche laagje:
250 ml crème fraîche
1 eetlepel suiker
1/2 merg van vanillestokje (of 1/2 theelepel vanille extract)

Salted caramel:
200 gram suiker
Paar eetlepels water
250 ml slagroom
60 gram boter, in blokjes
Zeezout

Je hebt er heel wat ingrediënten voor nodig, maar hé je draait hier wel een goddelijk lekkere taart in elkaar. Klinkt het zelf maken van salted caramel je te moeilijk? Je kunt ook een salted caramel reep kopen van bijvoorbeeld Tony’s, dan wordt het wel iets minder caramel en meer chocolade, maar ben je wel sneller klaar.

Hoe maak je het?
Vet de springvorm in of bedek deze met een laag bakpapier. Crunch de Oreos, smelt de boter en voeg daar de cacao aan toe. Mix alles door elkaar en druk het mengsel goed plat op de taartvorm en zet deze in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de kwark met de suiker en voeg daarna één voor één de eieren toe en roer het geheel goed door. Daarna voeg je de vanille toe en haal je de taartvorm uit de koelkast. Schep het luchtige beslag op de koekbodem en zet de taart ongeveer 1 uur in het midden van de oven op 180 graden. Haal de taart uit de oven en laat op kamertemperatuur komen. Zet de afgekoelde taart vervolgens in de koelkast: minimaal een paar uur tot een nachtje. Meng alle ingrediënten (crème fraîche, suiker en vanille) en smeer mooi uit over de cheesecake. Zet de taart terug in de koelkast.  Kies je voor de makkelijke weg? Laat dan de salted caramel reep au bain-marie smelten en giet het op de taart. Als je zelf salted caramel gaat maken laat je de suiker met water in een pannetje karameliseren. Als dit gebeurd is haal je het pannetje van het vuur en giet je de slagroom er bij. Roer snel door en zet het terug op het vuur, nog eventjes laten inkoken tot het een karamelsaus wordt. Haal het pannetje van het vuur, voeg de blokjes roomboter erbij en blijf roeren. Voeg vervolgens zeezout naar smaak toe. Laat het afkoelen en giet het op de taart. Je kunt zelf nog garneren met chocolade, Oreos of zeezout!

Pizza rolletjes

Wat heb je nodig?
Voor het deeg
1 pakje tomatensaus
1 pakje vers pizzadeeg
2 handjes geraspte mozzarella
1 ui
1 pak salami plakjes
1 paprika

Voor de dip

200 ml tomatensaus
2 teentjes knoflook
1 eetlepel met Italiaanse kruiden

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor volgens de verpakking van het deeg. Easy peasy. Snij de paprika in blokjes en snipper de ui. Rol de pizzabodem uit en smeer deze in met tomatensaus. Strooi daarna de kaas, de ui en de paprika uit en beleg de bodem dan nog, naar eigen smaak, met plakjes salami. Rol de pizza vervolgens in z’n geheel op en snij het dan in stukjes van ongeveer 2 cm. Gebruik een bakplaat met bakpapier ingevet met boter om de rolletjes op te leggen. Laat het deeg ca. 15 minuten in de oven staan. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn geworden! Als de rolletjes in de oven staan kun je aan de slag gaan met de dip. Fruit de knoflook in een pan en voeg de tomatensaus en wat Italiaanse kruiden toe.Klaar is je dip. Enjoy your Superbowl snack!

Daar hoort natuurlijk wel een drankje bij
De lekkerste cocktails met maar drie ingrediënten!
De lekkerste alcoholvrije cocktails

 

PHOTOCREDITS sallysbakingaddiction