De voordelen en nadelen van sulfaten in shampoos

Hoewel we ons wel altijd afvragen hoe vaak we ons haar moeten wassen, denken de meesten van ons niet echt na over de ingrediënten in onze shampoos. Zo ook wij, tot we erachter kwamen dat sulfaten, de reinigende stoffen in shampoos, helemaal niet zo goed zijn voor onze haren en hoofdhuid. Maar wat zijn precies de voordelen én nadelen van sulfaten in shampoos? We leggen het je uit.

Voordelen

Sulfaten worden aan veel cosmeticaproducten toegevoegd en dat is zeker niet voor niets. De reinigende stoffen zorgen er namelijk voor dat je vette haar schoon wordt en dat stylingproducten uit je haar gewassen worden. Ook zorgen ze ervoor dat de shampoo schuimt en makkelijk verspreidt door je haar tijdens het wassen.

Nadelen

Sulfaten brengen ook een aantal nadelen met zich mee. Het zijn namelijk erg krachtige en agressieve stoffen die je haar en hoofdhuid uitdrogen en irriteren. Daarnaast verwijderen ze naast vuil ook de natuurlijke vetten van je hoofdhuid, die je haar nodig heeft om gezond te blijven. Heb je je haar geverfd? Dan kunnen ze er ook voor zorgen dat de kleur sneller uit je haar gaat. En dat is dus precies wat je niet wilt na zo’n duur kappersbezoekje..

Wel of geen sulfaatvrije shampoo kopen?

Omdat sulfaten voordelen en nadelen hebben, weet je misschien niet zo goed of je beter voor een sulfaatvrije shampoo kunt kiezen of niet. Allereerst hangt dit ervan af of je veel stylingproducten gebruikt. In dat geval is het namelijk belangrijk dat je je haar goed reinigt, zodat er geen resten in je haar achterblijven. Een shampoo met sulfaten is dan een effectievere manier om je haar te reinigen.

Heb je last van dof of droog haar of een droge, geïrriteerde of jeukende hoofdhuid? Dan zou dit kunnen komen door de sulfaten in je shampoo. Je kunt dan zeker eens een sulfaatvrije shampoo proberen, want misschien werkt dit veel beter voor jou. Als je weinig tot geen stylingproducten gebruikt en niet snel last hebt van vet haar, kan het ook zeker geen kwaad om eens een sulfaatvrije shampoo te proberen.

Lang en gezond haar? Zo krijg je het voor elkaar:
> De hacks voor het krijgen van lang en gezond haar

Zo schadelijk is föhnen dus helemaal niet!
> Waarom föhnen beter voor je haar is dan lucht-drogen

Bye bye, klitten
> Klitten in je haar? Zo kom je ervan af!