Deze trucs zorgen ervoor dat je beter slaapt

Het is waarschijnlijk herkenbaar voor veel mensen: ’s ochtends ben je doodmoe en ’s avonds klaar wakker. Je bent actief op de momenten dat het niet nodig is en op belangrijke momenten val je bijna in slaap. Wat is nou de beste manier om genoeg slaap te krijgen en wat is het beste slaapritme voor jou?

Je biologische klok

Eigenlijk functioneert je lichaam de hele dag aan de hand van je biologische klok. Het vertelt ons wanneer we moeten slapen, eten enz. Onderzoekers hebben geleerd dat het erg belangrijk is om deze ‘klok’ zo normaal mogelijk te houden en niet teveel te veranderen. Wanneer je hier tegenin gaat, gaan je hormonen opspelen en is je mood verschrikkelijk wanneer je niet genoeg slaap hebt gehad.

Je merkt dit niet alleen aan je stemming maar zelfs aan je huid en fysieke gesteldheid. Het is slim om standaard tijden in te stellen om te eten en zelfs sporten op dezelfde dagen en tijden kan ervoor zorgen dat je klok stabiel is en dus je mentale en fysieke gezondheid ook. Maar het allerbelangrijkste is toch wel om zeven dagen per week op dezelfde tijden naar bed te gaan en om op dezelfde tijden op te staan. Jammer genoeg is dit dus lastiger dan we dachten!

1 uur regel

Het goede nieuws is dat onze biologische klok wel een klein beetje flexibel is. We hebben ongeveer een uur speling als het gaat om de tijd dat we moeten gaan slapen. Maar wat is voor jou de beste tijd om te gaan slapen? Dat kan je op deze manier uitrekenen!

  • Het aantal uur slaap dat jij nodig hebt
  • Het tijdstip waarop jij zeven dagen in de week opstaat

Tel nu het aantal uren slaap die jij nodig hebt terug vanaf de tijd waarop je uit bed gaat. Tel bij de tijd waarop je uitkomt een half uur op en trek er een half uur af. Ergens tussen deze uren moet je dus gaan slapen.

De reset knop

Op de vrijdag- en zaterdagavond is het natuurlijk vaak lastig om op je standaard tijd te gaan slapen. Om ervoor te zorgen dat je je op maandag niet als een zombie voelt, zijn er een paar dingen die je kan doen om de reset-knop van je biologische klok in te kunnen drukken.

Wanneer je klok een klap krijgt als het gaat om je nachtrust, is het belangrijk dat je de andere dingen wel zo goed mogelijk probeert vol te houden. Dus nog steeds op dezelfde tijden eten, sporten en proberen op dezelfde tijd uit bed te gaan (behalve als het echt een zware nacht was). Moeite met uit bed komen? Doe dan je gordijnen open, want door licht word je sneller wakker en actief. Als je op zondag weer vroeg moet gaan slapen kan dat lastig zijn. Gebruik dan wat hulpmiddelen om sneller moe te worden, zoals een lekker warm bad, kopje thee of ga een boek lezen terwijl je lekker in bed ligt.

READ NEXT
What to do met je haar tijdens slapen?
Wij vrouwen hebben dus écht meer slaap nodig dan mannen
Zo val je binnen één minuut in slaap