Gekrompen kleding? Dit is dé oplossing!

Er is bijna niets ergers dan erachter komen dat je favoriete blouse is gekrompen in de was. Ook al weten we hoe we , soms gaat het alsnog mis. Gekrompen kleding is haast onvermijdelijk.

Voordat je in huilen uitbarst of je kledingstuk meteen in de prullenbak propt: stop! Wij hebben namelijk een aantal oplossingen die je zéker moet proberen om je gekrompen kleding te herstellen. Het is niet gegarandeerd dat je kledingstuk eruit komt zoals ‘ie was, maar absoluut het proberen waard.

Weken in babyshampoo (of conditioner)

Dit werkt het best bij gebreide items maar ook bij andere stoffen. Babyshampoo en conditioner kunnen namelijk de vezels van je gekrompen kleding versoepelen. Dat betekent dat je je kledingstuk weer in de juiste maat kan rekken.

1. Leg het gekrompen item in koud water met 3 eetlepels conditioner (absoluut geen warm water want dan krimpt je item nog verder). Dit hoeft geen luxe conditioner te zijn. Een goedkoper alternatief heeft exact dezelfde werking.

2. Laat het 5 minuten weken en zorg dat de conditioner helemaal in het item trekt. De conditioner verzacht de vezels en zorgt ervoor dat het item flexibel wordt.

3. Trek (ja, echt) het item weer terug naar de oude staat.

4. Wring het item droog en laat het drogen op een hanger. Heb je een wollen trui? Laat hem dan drogen op een droogrek of op de grond, maar hang hem niet aan een hanger.

Done!

Weken in azijn

Gebruik deze oplossing niet bij synthetische of strakgeweven kleding. Vul je gootsteen ook weer met water en voeg twee eetlepels (op ongeveer 1 liter water) toe. Laat je kledingstuk er 25 minuten in weken. Vervolgens haal je het kledingstuk eruit en wring je ‘m uit. Ook hier geldt dat je het kledingstuk niet moet uitspoelen, want het mengsel moet juist in de stof blijven zitten om hem goed te kunnen oprekken.

Rol droge handdoeken op tot bundels en stop ze in het kledingstuk totdat het ongeveer de oorspronkelijke grootte en vorm krijgt. Dit klinkt misschien een beetje gek maar werkt wel: je schud of slaat het kledingstuk ergens tegenaan terwijl de handdoeken er nog in zitten. Laat het opdrogen en je knappe blouse is (hopelijk) weer als nieuw!

Met je jeans in bad

Is jouw nieuwe jeans gekrompen in de was? Doodzonde natuurlijk. Gelukkig hebben wij een manier om je jeans weer de juiste maat terug te geven. Vul je badkuip voor een derde deel met water en zorg ervoor dat er genoeg water in je bad zit om je benen te bedekken terwijl je in bad zit. Warm water werkt het best (natuurlijk niet té warm, want je moet er zelf in gaan zitten).

Trek (of wurm) je spijkerbroek aan en ga in de badkuip zitten totdat de spijkerbroek goed doorweekt is. Geen bad tot je beschikking? Gebruik dan een gootsteen met warm tot heet water. Laat je jeans 10 tot 15 minuten in de gootsteen weken, haal de jeans er daarna uit en trek ‘m aan. Beweeg zo veel mogelijk (direct je work out weer gehad) om de vezels te versoepelen. Vervolgens trek je de spijkerboek uit en laat hem dan drogen. En daar is ‘ie weer!

Of sprayen met water

Naast het badderen met je jeans aan kan je jouw jeans ook ‘ontkrimpen’ met een spuitfles gevuld met water. Leg je jeans op de grond en spray het water goed op de plekken die je groter wilt hebben. Ga met je knieën op het ene uiteinde van de jeans zitten en pak de andere uiteinden vast. Nu rek je de broek zo ver uit als je maar wilt. Na het drogen van de jeans trek je hem aan en zul je zien dat hij weer als gegoten zit!

READ NEXT:

>