Krijg je dat liedje maar niet uit je hoofd? Zó wel!

 

Staat er wel eens een liedje eindeloos op repeat in je hoofd? Of word je zelfs wel eens wakker met een bepaalde melodie in je hoofd? De hele dag loop je neuriënd rond, om sta-pel-gek van te worden. Het blijkt zelfs dat vrouwen hier nog vaker last van hebben dan mannen. Natuurlijk, hebben wij weer. Wij zochten uit hoe het komt dat bepaalde nummers de hele dag in je hoofd blijven hangen. En het allerbelangrijkste: hoe je in godsnaam dat liedje uit je hoofd kunt krijgen.

Welke liedjes?

Een liedje blijft niet zomaar in je hoofd hangen, daar zijn een aantal voorwaarden voor. Het nummer moet allereerst de juiste melodie hebben, herkenbaar en niet te langzaam maar ook niet te snel. Als je op een liedje lekker kunt sporten of dansen, is de kans groter dat je hem onthoud. Ook moet de tekst vrij simpel zijn, je moet er niet langs over na hoeven denken. En nog een punt: als de titel de belangrijkste tekst van het liedje is, blijft het liedje ook snel hangen. Lady Gaga schijnt een talent te hebben om zulke liedjes te maken want haar hits Bad Romance, Alejandro en Pokerface staan allemaal in de top-10.

Krijg je dat liedje maar niet uit je hoofd? Zó wel!

Vaak blijven een paar zinnen van het refrein hangen in ons hoofd omdat we de rest van het liedje niet kennen. Onze hersenen zijn namelijk altijd op zoek naar complete patronen om verbanden en connecties te leggen, waardoor de hetzelfde stukje blijven herhalen. Je kunt je hersenen helpen door het liedje van begin tot eind af te spelen. Hierdoor zal er een compleet patroon ontstaan. Ben je onderweg en komt het niet goed uit om muziek te luisteren? Zoek dan de songtekst op en lees het helemaal door. Dit zal ook werken. Ook schijnt het te werken om kauwgom te kauwen omdat je dan minder de neiging hebt om te gaan zingen.

Deze liedjes had jij vast ook verkeerd ingeschat:
> Achter deze liedjes zit een andere betekenis dan jij denkt

De hacks die je leven gaan verbeteren:
> De Spotify hacks die je nog niet wist

Dit zijn de beste liedjes voor als je liefdesverdriet hebt:
> De beste liedjes voor wanneer je liefdesverdriet hebt