Losse gewichten vs. machines voor een strak lichaam

Heb jij dat ook: als je de sportschool in komt lopen wordt je bijna overspoeld door alle verschillende machines en het losse materiaal dat er ligt om oefeningen mee te doen. Met zo’n groot aanbod is het soms lastig kiezen. Waar wil je die dag aan werken en waar behaal je de beste resultaten (lees: een strak lichaam) mee? Normaal gesproken krijg je, als je voor het eerst in een sportschool komt, van een fitness-instructeur een korte kennismakingsronde door de gym. Hij of zij laat je met een schema zien wat je het beste kunt doen. Dit beperkt zich vaak wel tot de machines, terwijl er veel meer manieren zijn om aan een strak lichaam te werken! Ik wil je vandaag graag laten zien welke oefeningen je kunt doen, zodat je de machines kunt laten voor wat ze zijn. Je kunt namelijk met losse gewichten vaak dezelfde spieren trainen en hetzelfde resultaat boeken, alleen doe je dit op een andere manier. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het dus om een andere manier gaat. In veel gevallen zijn de oefeningen met losse gewichten beter dan de oefeningen die je op een machine doet, maar er zullen altijd trainingen zijn waarbij je toch beter een machine kunt gebruiken. Dit kan komen door een bepaalde blessure of omdat je techniek nog niet goed genoeg is om alleen met losse gewichten te trainen. Er zijn dus geen ‘slechte’ of ‘goede’ manieren, je moet het per keer (en per persoon) bekijken!

De voordelen van het trainen met machines
 • Ze zijn makkelijk in gebruik
 • Je houding en de beweging is altijd hetzelfde
 • Als je nog niet zo ervaren bent op het gebied van fitness, zul je minder snel blessures krijgen van een machine
De nadelen van het trainen met machines
 • Ze maken minder gebruik van je coördinatie en zenuwstelsel
 • Ze trainen geïsoleerde spieren (dus één spiergroep)
 • De positie is meestal zittend, dus niet actief
De voordelen van het trainen met losse gewichten (dumbells, barbells, kettle balls, zandzakken etc.)
 • Ze maken veel gebruik van je coordinatie en zenuwstelsel
 • Ze trainen je lichaam all round (dus meerdere spiergroepen)
 • Je kunt alles vanuit een actieve, staande positie doen
De nadelen van trainen met losse gewichten
 • Het vergt meer techniek en coordinatie, dus ook meer ervaring
 • Als je een verkeerde beweging maakt heb je eerder kans op blessures
 • Je hebt er vaak een trainingspartner of trainer voor nodig
Machines vs. losse gewichten voor een strak lichaam

strak lichaam

1. Leg Press Machine vs. Barbell Squat

De Leg Press Machine gebruik je om je benen en billen te trainen, je doet dit zittend. In plaats van deze oefening kun je beter de Barbell squats doen. Je doet dit staand, waardoor je meer balans hebt, meer gebruik maakt van je coördinatie en je core spieren zoals je buik- en rugspieren beter traint.

strak lichaam

2. Kick Back Machines vs. Deadlift

De Kick Back Machines trainen je billen. Je duwt jezelf weg van de plaat of maakt gebruik van een rol die je in je knieholte plaatst en omhoog duwt. In plaats van deze machine kun je beter de Deadlift doen. Met een barbell maak je een buigende beweging. Je zorgt ervoor dat je een lichte knik in je knieën hebt, je rug hol is en je billen aangespannen zijn. Je doet dit in een staande positie. Dit is goed voor je billen, hamstrings, onderrug en buikspieren.

strak lichaam

3. Abdominal Crunch Machine vs. Swiss Ball Plank

Met de Abdominal Crunch Machine train je je buikspieren in een zittende positie. Het nadeel is dat je vaak alleen maar aan die machine loopt te trekken omdat het moeilijk is om goed te zitten. Je kunt beter de Swiss Ball Plank oefening doen! Hiermee train je je buikspieren, onderrug en je core in het algemeen. Het is goed voor je balans omdat je je spieren laat samenwerken. Je brengt je knieën om en om richting de bal, terwijl je in plank houding blijft.

strak lichaam

4. Sitting Chest Press vs. Push-up

Met de Sitting Chest Press machine train je je borstspieren, triceps en een stukje van de voorkant van je schouders. Deze kun je beter inruilen voor een push-up. Je hebt meer controle over je coordinatie, je dwingt je totale lichaam om op spanning te blijven en je gebruikt je eigen lichaamsgewicht. Als je meer uitdaging zoekt zet je je voeten op een bankje of op een Swiss Ball.

Dus ladies, als je het idee hebt dat je al te lang hetzelfde doet en alleen maar steeds hetzelfde rondje machines afloopt,  ruil deze dan eens in voor bovenstaande oefeningen. Je werkt nog steeds aan een strak lichaam, maar geeft je lichaam hier ook meteen weer een nieuwe boost mee!

Zet ‘m op!

Liefs, Elske