Makkelijk! 5 super gezonde ontbijt recepten.

Priscilla Vermolen foodcoach

5 super gezonde ontbijt recepten

De meningen lopen nogal uiteen over het ontbijt. De één zegt dat je direct nadat je wakker wordt moet ontbijten en de ander is van mening dat je het ontbijt best kan overslaan omdat we vroeger, als oermens, toch echt eerst op pad moesten om voor eten te zorgen. Ik zie in de praktijk dat mensen die het ontbijt overslaan vaak later op de ochtend naar iets (ongezonds) grijpen of op een ander moment van de dag ineens onwijze cravings krijgen. Daarom adviseer ik altijd iedereen om te ontbijten. Krijg je ’s ochtend geen hap door je keel, geen paniek! Begin dan met een heel licht ontbijt of een gezonde shake.

Om jullie op weg te helpen heb ik vijf healthy ontbijtjes opgesteld! Oh ja, de gouden tip is variatie: kies daarom iedere ochtend iets anders!

 

Mijn favoriete ontbijt lately:

Recept nummer 1. Overnight oats met chia

30 g havervlokken, 2 el chiazaad, 250 ml amandelmelk, 1 el kokosrasp, 1 el cacao nibs, ½ 3 el goji bessen of mulberries, 1 el pompoenpitten. Meng alle ingrediënten, en voeg als laatste de banaan en amandelmelk toe, in een kom. Dek af met folie en bewaar in de koelkast. De volgende ochtend kan je het aftoppen met bijv: noten of fruit.
Dit is een heerlijk goed vullend ontbijtje. Heb je een lange dag en ook nog een goede work-out gepland, dan is dit jouw ontbijt! De havermout geeft je langdurige energie.

Recept nummer.2. Voor de zoutekauwen onder ons een fruitontbijt

Kies 3 stuks fruit (bijv: peer, aardbeien, bosbessen) snijd deze in stukjes in doe ze in een kom. Strooi er een topping over in de vorm van: 1 el kokosrasp, 2 el hennepzaden of chiazaad.
Vergeet de zaden niet als topping, dit is belangrijk omdat je zo voldoende eiwitten en goede vetten binnen krijgt. Toch is dit een vrij licht ontbijt, dus ben je een moeilijke ontbijter, probeer dit heerlijke fruit ontbijtje eens.

Recept nummer 3. Boekweit-amandelmeel pannenkoeken

150 gr boekweitmeel, 65 gr amandelmeel, 2 eieren, 1 tl kaneel, snufje zout, water of amandelmelk, kokosolie (om in te bakken)
Meng alle ingrediënten in een kom tot een mooi glad beslag. Voeg water of amandelmelk toe naar behoefte. Bak er mooie dunne pannenkoekjes van. Vries de helft in.
Met dit ontbijt kun je alle kanten op en je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt.
Topping zoet:
Honing
Honig met banaan
Appel met kaneel
Dun laagje kwark met bosbessen

Topping hartig:
Hummus
Hummus, (kipfilet) & avocado
Pesto, buffel mozzarella
Amandelpasta

Recept nummer 4. Voor de super healthy ones onder ons een greensmoothie.

Je kunt je dag niet beter beginnen dan met een vitamine-bommetje. Een smoothie is ook zeker geschikt voor de moeilijke ontbijters, want ook hier geldt: je kunt de smoothie zo zwaar maken als je wilt. Het is daarnaast ook een super snel en handig ontbijt. Je kunt je smoothie ook meenenemen in een glazen pot naar je werk. Vind je de groene groente er in nog een beetje griezelig, probeer dan eerst een fruitsmoothie.

100 gram aardbeien
1 banaan
1⁄2 handje gojibessen
3 boerenkoolbladen of 2 handen bladspinazie
2 el chia seeds
Water naar behoefte
* Heb je iets meer energie nodig: voeg dan 4 el havermout toe.

Recept nummer 5. Omelet met groente

Een stevig ontbijt en voor iedereen die regelmatig traint het ultieme ontbijtje.
De naam zegt het al, eieren zitten vol met eiwitten! En ook nog eens in de juiste verhoudingen. Gooi nooit het eigeel weg hier zitten juist alle vitamines in.
Omelet: klop 2 eieren los in een kom, voeg toe 2 el chia seeds, 5 cherry tomaatjes (gehalveerd) toe. Bak de omelet in kokosolie. Breng de omelet op smaak met zwarte peper & zeezout.

Meer van Priscilla lezen? Check haar andere Foodcoach columns of volg haar op Instagram @Cil-Ve!