Met deze 8 stappen was jij je haar als een pro!

Iedereen wast zijn haar meerdere keren per week. Dit is ook de basis voor gezond haar. Je haar nat maken, shampooën, masseren, uitspoelen en drogen doe je vaak automatisch. Door je haar op de juiste manier te wassen en te drogen kun je gezondheid van je haar gemakkelijk verbeteren. Hierdoor zal je haar er weer mooi, glanzend en gezond uitzien! Gooi je haar daarna wat vaker los en laat het shinen!

Kies een shampoo die past bij jouw haartype

Het is belangrijk om een goede shampoo te kiezen die bij jouw haartype past. Het is daarbij belangrijk dat de shampoo aansluit bij de conditie en structuur van je haar. Wanneer je last hebt van droog haar kun je beste kiezen voor een milde shampoo met een lage pH-waarde. Hierdoor verdwijnen de belangrijke natuurlijk vetten niet uit je haar. Voor het wassen van normaal haar kun je kiezen voor een shampoo met een uitgebalanceerde pH-waarde. Wanneer je geen roos in je haar hebt, moet je ook geen gebruik van anti-roos shampoo.

Je haar nat maken

Maak je haar ontzettend goed nat met lauwwarm water. Het is beter voor je haar om het nooit te wassen en te spoelen met te heet water. Doe je dit wel dan droogt je haar onnodig uit. Dit is vooral niet gezond voor je haarpunten! Wanneer je je haar hebt geverfd, zal de kleur er ook sneller door vervagen.

De shampoo aanbrengen en verdelen

Veel shampoos zijn vandaag de dag ontzettend effectief. Het is echter niet zo dat meer shampoo je haar schoner maakt. Breng wat shampoo zo groot als een euro aan op je hand. Wrijf daarna de shampoo tussen je handen, totdat het een beetje gaat schuimen. Hierdoor kan je het beter verdelen over je haar. Breng de shampoo vervolgens op je haar aan.

Masseren van de hoofdhuid

Masseer je hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen. Hierdoor maak je dode huidcellen los en stimuleer je de bloedsomloop van je hoofdhuid. De toevoer van voedingstoffen en zuurstof aan de haarzakjes wordt hierdoor verbeterd. De basis voor gezond haar is een gezonde hoofdhuid. Wanneer je lang haar hebt, kun je dat beter nooit wassen door boven op je hoofd over de haarpunten te wrijven. Hoe verder je haar van de hoofdhuid verwijderd is hoe kwetsbaarder het is. Je kan daar het beste voorzichtig mee omgaan.

Tips voor lang haar wassen: was lang haar voorzichtig door het tussen je handen te wrijven. Hiervoor kan je eventueel wat extra shampoo gebruiken. Dat moet je natuurlijk wel eerst goed over je handen verdelen!

Spoel je haren goed uit

Om stof, vuil en overgebleven shampooresten van je haar en hoofdhuid te verwijderen, moet je het haar goed uitspoelen. Spoel je haar uit tot er geen schuim meer te zien is. Shampoo die achterblijft kan je hoofdhuid irriteren en een vettige glans op je haar achterlaten. Het uitspoelen hoort ook langer te duren dan het wassen zelf. Voor het uitspoelen kun je het beste lauwwarm water gebruiken.

Je haar voeden en verzorgen met een goede conditioner

Na het wassen van je haar is het belangrijk om een bijpassende conditioner te gebruiken. Nadat je haar gewassen is, staan je haarschubben open en kunnen de voedende en hydraterende ingrediënten die een conditioner bevat beter doordringen tot de haarkern. Verdeel de conditioner goed over je handpalm en breng het daarna aan op de uiteinden en het midden van je haar. Je hoofdhuid produceert zelf vet, waardoor je daar de conditioner niet op hoeft aan te brengen. Bij lang haar moet je vooral de uiteinden niet vergeten. Bij de uiteinden moet je de conditioner voorzichtig inmasseren. Laat de conditioner minimaal één minuut inwerken, zodat deze zijn werk kan doen. Net zoals bij de shampoo kun je het beste kiezen voor een conditioner die past bij jouw haartype.

Uitspoelen van de conditioner

Ook de conditioner moet je goed uitspoelen, zodat er geen resten achterblijven in je haar. Spoel je haar net zo lang uit tot het water wat van je haar afkomt helemaal schoon en helder is. Gebruik hierbij weer lauwwarm water, maar eindig met koud water zodat de haarschubben weer dicht gaan. De hydraterende werking van de conditioner blijft daardoor in de kern van je haar aanwezig. Haarschubben die gesloten zijn, sluiten netjes op elkaar aan waardoor je haaroppervlak gladder wordt. Hierdoor zal je haar minder klitten en niet zo pluizig worden. Daarnaast weerkaatst het licht beter op een gladder haaroppervlak waardoor jou haar helemaal gaat glanzen!

Het haar drogen

Je kunt je haar op verschillende manieren afdrogen. Dit kan door het droog te deppen of heel voorzichtig met een handdoek droog te wrijven. Ga niet te wild wrijven en trek niet met al je kracht een kam of borstel door je haar. Nat haar is breekbaarder dan droog haar, waardoor het eerder beschadigt of zelfs kan afbreken. Het beste kun je je haar laten drogen aan de lucht. Meestal is dit door tijdgebrek en het risico op een verkoudheid geen optie. Zeker bij haar met een slag of krullen erin, is dit een probleem. Gebruik voordat je met een föhn aan de slag gaat altijd een hitte beschermende en verzorgende spray. Bij het uitspoelen van een conditioner sluit je af met koud water, bij het föhnen eindig je met een koude föhn. Daardoor krijgen de haarschubben de kans om zich te sluiten. Wanneer je daar klaar mee bent, kun je nog glansspray over je haar spuiten. Hierdoor gaat je haar er extra gezond en glanzend uitziet!