MONSTYLE Talks bodypositivity – met Joann van den Herik

In MONSTYLE Talks gaan wij in gesprek met inspirerende vrouwen die in korte tijd succesvol zijn geworden. Deze week hebben wij een fashion talk met Joann van den Herik. Ze is niet alleen model, maar inspireert veel vrouwen op Instagram om te houden van je eigen lichaam. Body positivity en self love staan daarom voor Joann centraal. Zo heeft zij zich helaas niet altijd gevoeld, ze werd gepest door haar maatje meer en kampte met een eetstoornis. Nu kijkt zij met zelfvertrouwen naar zichzelf in de spiegel. Hoe is ze gekomen tot waar ze nu is? En hoe heeft ze haar eigen stijl weten te ontwikkelen?

Vroeger werd je gepest omdat je een maatje meer had vergeleken met anderen, wat deed dat met jou?

‘Ik had altijd het gevoel dat ik moest afvallen. Dat maakte mij heel erg onzeker. Ergens wist ik dat ik nooit een maatje 36 zou kunnen worden, dat is gewoon niet mijn lichaamsbouw. Maar ik vond dat zo moeilijk om te accepteren. Ik haatte mijn lichaam en was alleen maar bezig met afvallen. Overdag at ik soms niks terwijl ik twee keer per dag naar de sportschool ging. In de avonden kreeg ik dan zo’n honger dat ik ging binge-eaten. Ik voelde me daarna meteen schuldig en nam ik een laxeerpil. Zo ging het elke dag opnieuw, tot ik 70 kilo woog. Maar ondanks die 70 kilo, heb ik mij nog nooit zo ongezond gevoeld als toen. Ik creëerde een eetstoornis. Heel tricky omdat het moeilijk is te doorbreken. En terwijl ik nu heel blij ben met mijn lichaam, heb ik soms nog die gedachtes. De gedachte om af te willen vallen als ik een klein beetje aankom.’

Hoe ben je na die moeilijke tijd toch van je lichaam gaan houden?

‘Mijn ex-vriend heeft mij heel erg geholpen, maar daarnaast heeft social media ook echt een rol gespeeld. Ik ging mijn onzekerheden delen op Instagram, zonder dat ik veel volgers had. Door alle reacties van meiden die mijn onzekerheden ook hadden, realiseerde ik dat ik niet alleen was. Dat gaf mij echt een boost aan vertrouwen. En het klinkt misschien gek, maar door social media kwam ik er ook achter dat er zoveel dingen gefotoshopt zijn. Dat wist ik totaal niet. Kendall Jenner bijvoorbeeld, ze had altijd zo’n mooie en egale huid. Maar toen ik een foto zag die niet bewerkt was, zag je dat ze helemaal onder de acne zat. Dat was echt een verademing om te zien, niemand is namelijk perfect. En dat hoeft ook niet.’

‘Ik realiseerde dat het schoonheidsideaal niet vast staat. Wie beslist er ook wat mooi is? Wie beslist er dat een platte buik mooi is en wie beslist dat vrouwen er verzorgder uitzien met geschoren benen? Het slaat helemaal nergens op. Maak een eigen betekenis van het woord mooi en voeg jezelf daarin toe. Er zijn zoveel verschillende mensen op de wereld, maar er is maar één jij. Het heeft dus geen zin om je te vergelijken met anderen.’

Draag je nu bepaalde kleding wat je vroeger nooit zou durven dragen?

‘Vroeger droeg ik hele oversized bovenkleding om mijn buik te bedekken. Qua broeken droeg ik juist alleen maar skinny jeans omdat mijn benen anders alleen maar dikker leken. Nu draag ik juist korte topjes en low-waisted broeken die oversized vallen. Ik durf strakke en korte jurkjes te dragen, omdat ik dat leuk vind. Ik draag eigenlijk van alles nu. De ene keer is het een kort topje met een baggy jeans, en de andere keer is het een classy pak. Ik kijk naar hoe ik me voel en daar baseer ik mijn kleding op. Dat vind ik heel belangrijk. Als ik me goed voel in m’n kleding geeft dat mij echt een boost.’

‘Mijn eigen stijl heb ik de afgelopen twee jaar echt gevonden. Ik ga niet meer zo mee met alle trends, terwijl ik daarvoor wel heel beïnvloedbaar was. Ik weet ook niet hoe ik mijn eigen stijl moet verwoorden, het is echt een combinatie van verschillende stijlen. Op Asos koop ik veel omdat ze daar verschillende stylen aanbieden, maar ook omdat ze veel maten hebben. Ik hou daarnaast ook heel erg van vintage shoppen. Ik had bijvoorbeeld in zo’n tweedehandswinkel een blouse gevonden van Tommy Hilfiger. Hij was iets te lang dus ik heb de onderkant eraf geknipt waardoor het een soort croptop werd. Uiteindelijk is het één van mijn lievelings items geworden. En het is ook nog eens duurzaam. Dat vind ik heel belangrijk, ook al is dat in mijn werk soms lastig.’

Heb je tips voor meiden die nog op zoek zijn naar hun eigen stijl?

‘Ik denk dat je vooral heel goed naar jezelf moet luisteren. Zodra jij aan iemand anders moet vragen of het leuk is, twijfel je al te veel. Luister naar jezelf. Wat is nou jouw mening en wat is de mening van anderen? Ik bedenk me dat ook wel eens als ik door mijn kast ga. Als er een item tussen zit dat ik niet draag, bedenk ik de reden waarom niet. Dit is iets dat ik iedereen wil meegeven. Probeer ook eens door je kast te gaan en je af te vragen waarom je bepaalde items niet draagt. Vind je het wel leuk of ben je misschien bang om hem te dragen? Is het de tweede? Fuck it en draag het. Je vindt het item leuk. Dan is het alleen maar zonde om hem in de kast te houden. Niemand maakt het uit als jij een felroze shirtje draagt met gele stippen. Als jij er maar vrolijk van wordt.’

Jij bent voor velen een inspiratie, maar wie inspireert jou?

‘Mijn moeder. Ze is een super harde werker en ik kijk heel erg naar haar op. Ze inspireert me op alle vlakken. Het accepteren van mijn lichaam was niet makkelijk, maar ik denk dat ik veel inspiratie heb gekregen van iedereen om mij heen. Ik heb het dan niet eens over mijn familie en vrienden, maar ook over de mensen op Instagram. De lieve woorden en de openheid van anderen hebben mij heel erg geholpen. Als ik een kutdag heb, post ik juist een foto van mijn onzekerheden. Alle mensen die ik daarmee inspireer, inspireren mij ook.’

‘Weet dat je zoveel meer bent dan alleen je uiterlijk. Er is meer dan je maat, je vetrollen of wat dan ook. We zijn zo gefocust op ons uiterlijk terwijl dat misschien wel het minst belangrijke aan ons is. Denk eens na over de mensen die een indruk op jou hebben gemaakt. Die mensen heb jij altijd herinnerd. We herinneren echt niet dat ene meisje die op een dinsdag een roze shirt droeg met gele stippen. Of die ene jongen die er zo gespierd uit zag. We denken dat we allemaal bezig zijn met hoe we eruit zien, maar dat is niet zo. De mensen die de wereld een stukje mooier maken met hun daden, die herinneren we. En dat heeft niks met het uiterlijk te maken.’

Follow Joann op Instagram! Met prachtige en pure foto’s inspireert ze haar volgers om te houden van je lichaam in welke vorm of maat dan ook. Haar Instagram account is: @joannvdherik.

Lees ook deze MONSTYLE Talks.