MONSTYLE Talks carrière – met Julia Mekkes

In MONSTYLE Talks gaan wij in gesprek met inspirerende vrouwen die in korte tijd succesvol zijn geworden. Deze week hebben wij een carrière talk met influencer en strafrechtadvocaat Julia Mekkes. Ze combineert haar werk als advocaat met haar passie voor Instagram en geeft haar volgers daarmee een kijkje in haar carrière. Hoe weet ze deze twee werelden te combineren?  

Heb je altijd al de ambitie gehad om strafrechtadvocaat te worden?

‘Ik wist vroeger helemaal niet wat ik wilde worden. En dat was best lastig… Ik bezocht veel open dagen waardoor ik erachter kwam dat ik dit vak interessant vond. Het was de opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam die mij zo aansprak. Daar heb ik dan ook voor gekozen. Na het afronden van deze opleiding heb ik een master in strafrecht gevolgd, en inmiddels ben ik net klaar met de beroepsopleiding advocaten.

Tijdens de opleiding Rechtsgeleerdheid wilde ik graag mijn CV uitbreiden in de sector. Zo kreeg ik mijn eerste bijbaantje in de gevangenis, waar ik veel van heb kunnen leren. Ik gaf juridisch advies, waar mijn passie voor strafrecht door begon te groeien. Het grappige is dat ik vanuit dit bijbaantje ook mijn echte baan heb gekregen. De baas waar ik nu voor werk gaf een keer een lezing in de gevangenis en raakte na afloop aan de praat. Uiteindelijk vroeg hij of ik voor hem wilde werken en natuurlijk zei ik ja!

Het mooie aan dit vak is dat het elke dag anders is. Als strafrechtadvocaat weet je nooit hoe je dag zal lopen of met welke zaken je te maken gaat krijgen. Maar als advocaat heb je natuurlijk veel kennis opgedaan tijdens je opleiding. Deze kennis heeft je cliënt vaak niet, en daarom is het hebben van een advocaat ook belangrijk. Je kan zoveel voor mensen betekenen. Dat is de reden waarom ik zo hou van mijn werk.’

Je bent ook heel actief op Instagram. Hoe is dat ontstaan?

‘Mijn pagina begon meer bereik te krijgen door een bekende ex-vriend. Mijn account groeide en ik ontwikkelde steeds meer contacten. Alleen werd de relatie verbroken. Ik wilde doorgaan met mijn eigen Instagram account, maar op een andere manier. Ik wilde meer over mijn werk delen en meer inhoud creëren. Die contacten en samenwerkingen zijn daardoor eigenlijk alleen maar meer geworden, en is het uitgegroeid tot echt een onderneming.

Mijn account is vooral bedoeld voor jongere meiden. Meiden die nog niet weten wat ze later willen worden. Vroeger was het als vrouw normaal om thuis voor de kinderen te zorgen, maar inmiddels is dat beeld aan het veranderen. Hoe is het bijvoorbeeld om te studeren? Ik wil deze meiden advies geven op het gebied van carrière maken. Door middel van Q&A’s probeer ik alle vragen te beantwoorden die zij hebben. En dat vind ik super leuk! Je krijgt echt het gevoel alsof je met je vriendinnen aan het kletsen bent.

Ik werk heel hard, en wil andere vrouwen graag de realiteit laten zien binnen mijn werk. Kijk, natuurlijk willen meiden weten welke kleur nagellak je op hebt en hoe je haar zit, maar ik probeer mijn account wel echt informatief te houden op het gebied van strafrecht. Eigenlijk is die afwisseling juist heel leuk, omdat ik stiekem zelf ook echt een meisje-meisje ben.’

Waar ben je het meeste trots op?

‘Ik ben heel erg trots op het feit dat ik volledig onafhankelijk ben. Ik kan goed voor mijzelf zorgen en heb het financieel allemaal op orde. Maar ik denk dat ik nog het meeste trots ben op alles om mij heen. Ik heb een hele lieve vriend, een leuk huis, en de liefste familie en vriendinnen. Dat ik al die lieve mensen om mij heen mag hebben, is mij alles waard. Ik ben zo dankbaar daarvoor.

Ik heb echt een uitdagende baan, en dat is ook iets waar ik trots op ben. Ik heb er keihard voor gewerkt, en natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk geweest. Het belangrijkste is dat je doorzet en weet waar je al die moeite voor doet. Laat je ook niet te veel meeslepen met de hoeveelheid kansen op een baan of het salaris wat je zal krijgen. Eigenlijk is dat allemaal bijzaak. Ontdek waar je enthousiast van wordt, waar je passie ligt en neem vooral risico. Ik geloof dat het nemen van risico wordt beloond, dus durf die vooral te nemen. Dan weet ik zeker dat je echt je droombaan zal vinden!’

Op haar Instagram account neemt Julia je niet alleen mee in haar werk als strafrechtadvocaat, maar ze post nog veel meer leuke content! Met haar classy style weet ze je zeker te inspireren op het gebied van fashion. Dus kijk snel op Julia’s Instagram account!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Julia Mekkes (@juliamekkes)

Lees hier de Fashion talk met Fien Vermeulen.