MONSTYLE Talks met Marije Zuurveld

In MONSTYLE Talks gaan wij in gesprek met inspirerende vrouwen die in korte tijd succesvol zijn geworden. Deze week hebben wij een fashion talk met Marije Zuurveld. Haar succes begon met een sketch op YouTube. Inmiddels is ze naast YouTuber, ook influencer en presentatrice. Op haar Instagram deelt ze de leukste outfits. (Volgtip!) 

Hoe lang heb je nagedacht over het plaatsen van je eerste video?

‘Geen seconde. Ik was een jaar of veertien. YouTube was in die tijd nog niet zo’n groot platform. De enige mensen die daarop zaten waren huis-, tuin- en keukenvloggers, die allemaal amateuristisch met hun webcam filmden. In die tijd keek ik vaak naar Teske de Schepper, die maakte in haar kamer een shoplog. Dat is natuurlijk helemaal niet hoe we het nu kennen. Op een gegeven moment zette ik mijn webcam aan, nadat ik met mijn vriendinnen in de stad was geweest. Aan de camera liet ik mijn net gekochte kledingstukken zien. Je kon ook niks editten, dus het moest in één take erop zitten. Ik heb het meteen op YouTube gezet en zo is het allemaal gestart.’

Op welk moment ging het ineens hard?

‘Dat ging niet meteen zo snel. In het begin had ik twintig weergaven, waarvan vijf van m’n moeder, drie van m’n vader, tien van mij en wat vriendinnen keken er weleens naar. Dat heb ik een paar maanden gehad. Ik uploadde ook maar eens in de twee maanden. Eind van mijn middelbare schooltijd werd het iets meer. Op mijn zestiende had ik een tussenjaar en stak ik er veel meer tijd in. Ik hield mij ook steeds meer bezig met editten. Op een gegeven moment maakte ik een sketch over 10 dingen die YouTubers doen. De video deed het qua views goed. Er waren nog niet veel vrouwelijke YouTubers bezig met sketches. Toen is het balletje gaan rollen.’

Had je ooit gedroomd dat je YouTuber zou worden?

‘Dat was er toen ik jong was nog helemaal niet. Ik weet wel dat ik als kind graag in de spotlights stond. Ik heb de theaterschool gedaan en ik vond spreekbeurten altijd heel leuk. Dat klopt met wat ik nu doe. Ik sta graag voor grote groepen mensen. Het komt ook een beetje terug in YouTube. Als YouTuber toen ik jong was een baan was geweest, weet ik zeker dat ik dat had willen worden.’

Focus je jezelf nu meer op Instagram?

‘Als je kijkt waar ik het meest actief op ben, is dat Instagram. Dagelijks komt er een foto online. Op YouTube stelde ik op een gegeven moment vaak kwantiteit boven kwaliteit, terwijl ik nu denk: het moet een pakkende video zijn, anders komt het niet online.’

Je vriend maakt de foto’s, heeft hij er weleens geen zin in?

‘Het valt mee. Hij is cameraman van beroep en ik schiet de meeste outfits met een telefoon. Hij doet het wel, maar hij denkt meestal meer na over een bepaalde hoek of hij wil een andere lens gebruiken. Daardoor ontstaan er weleens irritaties. Maar ik moet toegeven dat heel veel foto’s vanuit zijn optiek zijn gemaakt. Uiteindelijk vind ik het toch leuke foto’s. Ik ben er ook snel in, als ik een goede dag heb, haha!’

Waarom denk je dat je zo’n succes bent op Instagram?

‘Instagram is groter geworden, doordat ik YouTube deed. Ze vroegen wat ik in het dagelijks leven deed. Uiteindelijk heb ik op Instagram gepost wat ik in het dagelijks leven deed en plaatste ik foto’s van de outfits die ik droeg. Dat is net als YouTube uit de hand gelopen… Ik hoop dat ik daarmee mensen inspireer, maar ik vind het vooral heel erg leuk.’

Wat vind je het leukste deel van je baan?

‘De afwisseling! In je jeugd word je aangepraat dat je goed moet zijn in één ding en daarin moet uitblinken. Ik kon daar heel moeilijk mee overweg, want ik kan niet kiezen en vond alles leuk. Ik vlieg van hot naar her. Dat maakt het voor mij exciting. Ik hoef niet te kiezen.’

Was fashion altijd een belangrijk deel van je?

‘Mijn vriend zit mij nu heel indringend aan te kijken, haha! Mijn interesse in kleding is namelijk gekomen, toen ik met hem een relatie kreeg. In mijn omgeving droegen niet veel mensen bijzondere kleding. Als mijn vriend mij zou moeten omschrijven hoe ik eruit zag aan het begin van onze relatie, was ik net een paspop uit de Episode. Ik droeg alleen maar vintage. Een broek met gaten, een oud T-shirt en afgetrapte Vans. Sinds ik een relatie heb, ben ik veel meer bezig met fashion. Hij was heel erg bezig met skatermerken en kleding die je niet in de H&M kunt kopen.’

Wat je meteen zelfverzekerd tijdens het dragen van de bijzondere outfits?

‘Het was heel erg wennen. In het begin kocht ik dingen die vervolgens maanden in de kast lagen. Het is te fel of te overdreven. Ik voelde mij toen nog iets te onzeker om dingen te dragen. Inmiddels ben ik op het punt dat ik het wel doe.’

Kan een outfit nog te gek zijn voor jou?

‘Eigenlijk niet. Zolang ik mij comfortabel in de kleding voel, is niks te gek. Het ligt natuurlijk wel aan de plek waar je heen gaat. Als ik ergens een drankje doe in de stad, trek ik niet mijn verenpak aan.’

Wat is je een favoriete kledingstuk?

‘In LA heb ik een pinopak gekocht. Een felgroene blouse met veren bij de mouwen. De veren vliegen rond als je rondloopt en iedereen kijkt naar je. Geweldig! Voor een feestje is het echt een eye-catcher.’

Welke basic zou iedereen in zijn kast moeten hebben?

‘Dat ligt heel erg aan je kledingstijl, maar voor mij is dat een baggy jeans. Eentje die aan de bovenkant mooi getailleerd is, maar aan de onderkant wijd uitloopt en over je schoenen valt.’

Heb je nog dromen voor de toekomst?

‘Mijn droom is om een eigen programma te presenteren. YouTube gaat ook weer goed. ‘Waar je begonnen bent, moet je nooit laten zakken’, zegt mijn vriend altijd. Dit jaar wil ik terug naar de basis door YouTube weer op te pakken. En verder dan een jaar kijk ik nooit. Het leven loopt altijd toch weer anders.’