RECEPT: Salted Churros With Coffee & Dark Chocolate Dip

Loopt het water je al in de mond? In Turijn hebben ze een klein kopje met gesmolten chocola gemixt met een shot espresso en een laag slagroom. Wij hebben dit recept iets aangepast en er gesuikerde en gezouten churros aan toegevoegd. Smullen maar!

Dit recept is voor zo’n 4 tot 6 personen en duurt 10 minuten om klaar te maken en 15 minuten om te koken.

Ingrediënten

Voor de churros heb je het volgende nodig:
50 gram gesmolten boter
½ eetlepel vanillepasta
250 gram gezeefde bloem
1 eetlepel bakpoeder
Grof zeezout
1 liter zonnebloemolie

Voor de donkere chocolade en koffiesaus:
200 gram kwalitatief hoge donkere chocola
100 ml room
4 dubbele espresso shots of 40 ml sterke filter koffie
50 ml volle melk
½ theelepel vanillepasta
Daarnaast heb je 2 eetlepels basterdsuiker nodig en 2 eetlepels grof zeezout.

Aan de slag!

Om churros deeg te maken moet je de gesmolten boter in 350 ml gekookt water doen en de vanillepasta toevoegen. Mix de bakpoeder en het zout met de gezeefde bloem in een grote kom, maak een holletje in het midden en doe daar het water en de boter mix in. Roer dit goed zodat er geen klonten meer zijn. Dit moet ongeveer 20 minuten rusten en dus kun je nu aan de slag met de saus.

Voor de saus doe je alles in een pan en warm deze medium tot lage hitte op. Roer ook hier weer zodat er geen klonten ontstaan. Om de saus extra glans te geven, kun je een klein beetje boter toevoegen aan de saus. Controleer de smaak en voeg, zoveel als je zelf wil, koffie en zout toe.

Begin nu met het frituren van de churros. Doe de olie in een mediumgrootte pan. Een goede manier om de temperatuur te controleren is door er een kleine druppel van de mix in te doen – de mix moet meteen een sissend geluid maken en na 1 minuut mooi goudbruin worden. Let op dat zowel de binnen- en buitenkant niet aanbrandt.

Vul een spuitzak met deeg met behulp van een (mediumgrootte) stervormig mondstuk. De stroken deeg die eruit komen moeten ongeveer 4-5 cm lang zijn. De uiteinden kun je knippen met een schaar. Frituur zo’n 3-4 churros per keer en stop de pan niet te vol, anders zakt de temperatuur van de olie. Na ongeveer een minuut haal je de churros eruit met een schuimspaan.

Laat de churros uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met een beetje suiker en zeezout en herhaal dit proces tot al het deeg op is. Serveer het met warme chocoladesaus. Je kan de churros ondertussen warm houden in een oven van 150 graden.

Buon appetito!

READ NEXT
Dit is wat foodies eten als ze geen tijd hebben
RECEPT: Pumpkin spice latte!
RECEPT: Tony Chocolonely zeezout karamel ijs!

PHOTO CREDITS: safiyahc