We leven in een wereld waarin we zo gezond mogelijk willen leven. We eten veel verse groenten, drinken 2 liter water per dag en proberen zo vaak mogelijk te sporten. Wat we vooral moeten vermijden zijn vetten, want die zijn natuurlijk niet goed voor ons. Maar, toch zijn er vetten die we wél mogen eten, en soms zelfs moeten om überhaupt af te kúnnen vallen. Hieronder vind je welke goede vetten je mag eten.
- Meervoudig onverzadigde vetten
Deze vind je vooral in noten en zaden. Ze bevatten omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze vetten zijn essentieel omdat ons lichaam ze zelf niet aanmaakt. We moeten ze dus echt binnenkrijgen door voedsel. Waarom deze meervoudig onverzadigde vetten zo goed zijn? Ze helpen je cholesterol te verlagen. - Onverzadigd vet
Onverzadigde vetten verlagen ook het cholesterol. Ook wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. Om meer verzadigde vetten te eten, kun je het beste boter door olijfolie vervangen of rood vlees door zeevruchten. - Enkelvoudig onverzadigde vetten
Deze vetten verhogen het goede cholesterol. Je kunt deze vetten vinden in olijfolie, noten, zaden en avocado’s. Gebruik hummus of guacamole om groenten in te ‘marineren’. Zo krijg je groenten binnen én enkelvoudig onverzadigde vetten. Ook kun je ongezouten noten door salades of yoghurt strooien. Geeft het geheel gelijk een fijne bite! - Omega-3 vetzuren
Zoals we bij de meervoudig onverzadigde vetten al zeiden, zijn omega-3 vetzuren erg belangrijk. Ze voorkomen ontstekingen, helpen de doorbloeding te controleren en zorgen voor een lage bloeddruk. Je kunt deze vetzuren vinden in vis, maar ook in walnoten. Dus kies voor bijvoorbeeld tonijn of walnoten door je salade en je hebt weer wat omega-3 vetzuren binnen.
READ NEXT:
>
>
>