Winterse haarproblemen en dé oplossing!

Ons haar is een belangrijk accessoire, misschien wel de belangrijkste; je hebt het namelijk altijd bij je! We besteden daarom flink wat tijd aan ons haar. Van het juiste kapsel tot de mooiste kleur en knapste up do’s: we zijn er maar druk mee. In de winter wordt het ons allemaal nog een stukje lastiger gemaakt. Het weer en de kou kunnen zorgen voor droog, beschadigd en pluizig haar. Dames met halflang tot lang haar herkennen vast het volgende probleem: je hebt je haar ‘s ochtends knap in model gebracht maar door het dragen van een sjaal blijft daar niet veel van over. Als je je haar los draagt vormt het zich als één grote klittenboel (of dread) in je nek. Hoe komt dat en wat kunnen we hier tegen doen? We besloten professionele hulp in te schakelen en namen contact op met Floor Kleyne. Floor Kleyne is creative director bij Salon B, dat wil zeggen dat ze leiding geeft aan het creative team en het education team van B. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de vaktechniek, kwaliteit en communicatie in alle educatie binnen B academy en het vertalen van catwalktrends in trainingen voor kappers in heel Nederland. Alsof dat nog niet genoeg is werkt ze ook backstage bij Paris Fashion Week tijdens de haute couture en pret-à-porter shows van o.a. Givenchy, Guy Laroche en Felipe Oliveira Baptista. Ook styled ze regelmatig het haar van celebrities (o.a. Victoria Koblenko, Anna Drijver en Krystl) voor rode loper events. Kortom: this woman knows about hair. Ze legt ons uit hoe al die winterse haarproblemen ontstaan én wat de oplossing is. Lees snel verder!

Winterse haarproblemen: de strijd tussen je sjaal en je haar

‘Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen droog en beschadigd haar. Droog haar is stug, dik en hard, ik noem het voor de grap ook wel helmgras. Je ziet dit veel bij Aziatisch haar. De meeste Nederlanders, vooral dames met lang haar, hebben beschadigd haar. Bij beschadigd haar zijn de haarschubben heel erg open gaan staan, het lijkt een beetje op een dennenappel. Omdat de haarschubben open staan gaan de haren aan elkaar vastplakken, het wordt een soort van klittenband. Als je hier dan ook nog een wollen sjaal overheen draagt, en wol heeft eigenlijk een zelfde soort structuur, dan wordt het effect alleen maar erger.’

De oplossing!

‘Je kunt verschillende dingen doen. Allereerst is het goed om te beseffen dat droog haar een vochttekort heeft en beschadigd haar een proteïne tekort. Als je haar beschadigd is moet je daarom geen verzorgingsproducten voor droog haar gebruiken, hierdoor wordt je haar eigenlijk alleen maar slap en saai omdat er dan teveel vocht in zit. Proteïne moet je zien als de bouwstoffen van je haar, het cement tussen de stenen. Het zorgt ervoor dat beschadigd haar weer gezonder wordt en dat de haarschubben meer sluiten, je haar wordt hierdoor soepeler, het breekt minder snel af én het gaat minder snel klitten. Gelukkig zijn er goede shampoos en conditioners te koop die proteïne bevatten. Je moet dan goed op de kwaliteit letten. Er zijn producten te koop die slechts 3% proteïne bevatten maar er zijn ook producten te koop met 90% proteïne. Ik ben zelf gek op ‘Penetraitt’ van Sebastian, dit is een shampoo die het haar beter maakt vanuit de kern en heel veel proteïne bevat.

Een andere oplossing is wat meer van deze tijd. Misschien niet zo tijdloos en een stuk edgier: omarm de dread! We zien de dread bijvoorbeeld terugkomen bij klassieke modehuizen zoals Chanel. De modellen hadden een gepolijste dread in een staart en daar hadden ze de herkenbare Chanel pareltjes in verwerkt. Je kunt dit ook heel makkelijk zelf thuis doen; verdeel je haar in secties, spray wat thickening spray over de plukken en draai deze plukken om je vinger terwijl je het droog föhnt. Hierdoor krijg je een soort slag in je haar die wat weg heeft van dreads. Dus in plaats van het proberen te voorkomen van de dread kun je er dit seizoen juist ook heel goed een coole edgy look van maken!

Het soort sjaal dat je draagt is natuurlijk ook van invloed! Hoe meer textuur je sjaal heeft, hoe lastiger je het jezelf maakt. Draag je een katoenen sjaal in plaats van een wollen sjaal zul je er ook minder last van hebben. Daarnaast kun je ’s nachts ook al wat voorwerk doen door op een satijnen of zijden kussen te slapen. Je haar blijft dan een stuk rustiger gedurende de nacht en dit zorgt ervoor dat je niet al 3-0 achter staat ’s ochtends!’