Zo zorg je voor je vette huid

Het is misschien wel één van onze allergrootste ergernissen: een vette huid. Je krijgt snel onzuiverhuiden en ziet er vaak (ongewenst) shiny uit. Heb jij hier last van? Je bent niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat 75% last heeft van een vettere huid en met name in de leeftijdscategorie van 15 tot 20 jaar.

Maar ook op latere leeftijd zijn er veel mensen die last blijken te hebben van een vette huid. De productie van een vette huid heeft alles te maken met hormonale veranderingen. Gelukkig zijn er een hoop dingen die we tegen een vette huid kunnen doen. Wij hebben de beste tips van make-up artists voor je op een rijtje gezet.

1. Reinigen

Dat je je make-up goed moet verwijderen voor het slapengaan, hoeven we je niet (weer) te vertellen. Je moet je gezicht ‘s avonds en ook ‘s ochtends zorgvuldig te reinigen met een cleanser. Dit is heel belangrijk voor het behouden van een gezonde huid en het verwijderen van bacteriën en oliën die een vettig gezicht veroorzaken.

Tip: als je thuiskomt en vanavond gaat voor avondje bankhangen en Netflix haal je make-up er dan meteen af. Hoef je dat voor het slapen niet meer te doen.

2. Toner

Een toner gebruik je ná het reinigen van je huid om je huid extra te herstellen. Het verwijdert sporen van het andere reinigingsproduct. De toner zorgt er ook voor dat je huid nog frisser aanvoelt en het herstelt de natuurlijke pH-waarde van je huid. Er bestaan twee verschillende soorten toners: toners op basis van alcohol en op basis van water. Een op water gebaseerde toner is vaak beter. Toners op basis van alcohol of eentje met geurstoffen in het water, kunnen je huid irriteren.

3. Scrubben

Twee tot drie keer per week gaan we die vettige T-zone eens lekker goed scrubben. Ga voor een scrub die én fruitenzymen én exfoliant bevat. Smeer het op je gezicht en laat het een tijdje zitten. Het zorgt er namelijk voor dat de proteïnen, die de dode huidcellen bij elkaar houden, afbreken.

4. Hydrateren

Bij een wat vettigere huid klinkt dit als een nachtmerrie. Al die vochtinbrengende moisturizers maken de huid alleen maar vetter! Maar er zijn speciale moisturizers voor de vette huid. Het is daarom belangrijk de huid te hydrateren. Als je dit niet doet geeft de huid signaal af dat deze niet voldoende vocht ontvangt. Wat uiteindelijk zorgt voor een juist vettere huid. Door het gebruikten van een moisturizer creëer je de juiste balans.  Zo zorg je voor je huid en zie je er stralend uit maar wordt je huid niet nóg vetter!

5. Make-up

Gebruik voor het aanbrengen van foundation een primer. Een primer geeft je make-up niet alleen een langhoudend effect, maar voorkomt dat de huid talk en pigment van de make-up opneemt. Het zorgt voor een gladde basis door als barrière te werken tussen je huid en make-up. Finish je make-up met een matterende poeder.