Zo gebruik je jouw telefoon minder

Tegenwoordig zijn we allemaal, altijd en overal, met onze telefoon bezig. We missen geen enkel berichtje en elke vrije minuut ligt de telefoon in je hand. Zelfs als je niet eens een berichtje krijgt, voel jij hem trillen. En als je telefoon uitvalt, voelt het alsof je meedoet aan een zware test op Expeditie Robinson.

Herkenbaar? Dit zou weleens kunnen betekenen dat je een tikkie verslaafd bent aan je telefoon. Je wilt het misschien niet toegeven, maar we zijn bijna allemaal teveel bezig met onze telefoon. Wij hebben een aantal tips voor je waarmee je je telefoon minder zal gebruiken. Je hoeft niet cold turkey je telefoon thuis te laten, we beginnen met kleine stapjes.

1. Zet je meldingen uit

Wanneer je je meldingen uitzet voor de apps waarvan je de meeste berichten krijgt, ben je al goed op weg. Zo word je niet afgeleid wanneer je met iets belangrijks bezig bent en heb je volledige concentratie. Je gaat bij instellingen naar berichtgeving en kan hier zelf kiezen voor welke apps je de berichtgeving uitzet. Dat je WhatsApp aan laat staan, is logisch. Maar misschien kan je een WhatsApp-groep die je maar niet durft te verlaten gewoon muten? En Facebook, Instagram en je mail, zet het allemaal maar uit. Als het echt heel belangrijk is dan bellen of appen ze je wel.

2. Plan je social mediagebruik

We snappen dat dit erg lastig kan zijn, maar je zal zien dat je er na een tijdje gewend aan raakt. Plan een paar vaste momenten per dag waarop je al je social media checkt en leg je telefoon daarna weer weg of zet hem desnoods uit.

3. Begin je dag zonder telefoon

Je wordt wakker en het eerste wat je doet is op je telefoon kijken. Vaak moet dit wel, omdat je wekker op je telefoon afgaat. Begin dus alvast met het kopen van een normale wekker. Ga eerst rustig ontbijten, douchen en de rest van je ochtendroutine doen. Kijk daarna pas op je telefoon. Zo begin je je dag veel rustiger.

4. Automatische niet-storen modus

Stel in dat je telefoon elke avond automatisch om een vaste tijd op de niet-storen modus overgaat. Zo ben je niet meer snel geneigd om op je telefoon te kijken voordat je gaat slapen nog en wordt je ’s ochtends rustig wakker zonder berichten of andere meldingen.

5. Kijk nooit gelijk bij een melding

Probeer jezelf aan te leren dat je niet gelijk op je telefoon kijkt wanneer je hoort of ziet dat er een bericht binnenkomt. Zo leren je hersenen zichzelf aan dat een berichtmelding direct wordt gekoppeld aan het oppakken van je telefoon en het is lastig om dit af te leren. Het zal even tijd nodig hebben, want veel mensen hebben dit punt allang bereikt, maar je zal merken dat het veel meer rust geeft in je hoofd.

READ NEXT
Deze app wil je NU installeren op je telefoon
Waarom je huid wordt verpest door je telefoon
Deze app zorgt dus voor een lege batterij