Zo krijg je de perfecte sixpack!

Hoe zullen we het noemen? Trainen van je sixpack? Core of rompstabiliteit? Je mag het gehele midden gedeelte van je lichaam eigenlijk als core beschouwen. Maar hoe sterk is jouw core eigenlijk?

Sixpack

De meeste mensen, zowel mannen als vrouwen, pakken graag nog altijd een buikspier-kwartier mee in de vorm van een hoop sit-ups of crunches. Dit gebeurt vaak aan het einde van een training, maar waarom doe je dat eigenlijk? Zijn deze oefeningen wel efficient? Men wil het liefst een sixpack (zes mooie blokjes) creeeren, maar betekent dit ook dat je stabiel en sterk bent in je core?

Volgorde training

Probeer eens je buik of core te trainen aan het begin van je training. Je moet het zo zien: dit gedeelte van je lichaam moet als fundament functioneren. Het is het gedeelte van het lichaam waar je rug op steunt en je onderlichaam aan vast zit en kracht vandaan haalt. Je bouwt een huis ook vanuit het fundament en daarna ga je er omheen bouwen, toch? Doe hetzelfde met je core! Maak die sterker aan het begin, waardoor je overige spiergroepen meer kracht en effect halen uit dat sterke fundament.

Soort oefeningen

Sla de sit-ups en crunches eens over. Het is een beweging die niet persé heel geschikt is om je buik sterker te maken, je wilt de binnenkant namelijk ook versterken en meer stabiliteit krijgen. Focus je meer op de volgende oefeningen:

  • Alle plank varianten: rechte plank, side plank of een plank waarbij je maatje je rustig aan alle kanten van je lichaam duwt zodat jij je nog stabieler moet maken.
  • Mountain climbers; een echte killer voor je buik én je conditie.
  • Elastic bands; knoop een elastiek aan een paal ter hoogte van je schouders en houdt deze met twee handen en gestrekte armen voor je vast. Het elastiek wil je terug trekken daarom moet je dus continu je buik aanspannen.
  • Bulgarian Bag rotation (kijk de video!); perfect voor je buik, rug en coördinatie.

Belangrijk!

Vergeet niet dat als je oefeningen doet zoals squats, deadlifts, jumps, sprints of andere explosieve oefeningen, dat je continue je buik en core aan het trainen bent! Daarom zie je Personal Trainers en bewegingswetenschappers ook steeds minder focus leggen op alleen sit-ups en crunches.

Succes allemaal; work that sixpack!

Liefs, Elske