Zo organiseer je het perfecte vrijgezellenfeest

Stapt jouw vriendin binnenkort in het huwelijksbootje? En mag jij het vrijgezellenfeest organiseren? Dan wil je dat natuurlijk goed doen zodat iedereen (en dan vooral de aanstaande bruid natuurlijk) een geweldige dag heeft. Deze tips komen dan heel goed van pas.

1. Make it personal

Superleuk dat jij het ultieme uitje mag verzinnen, maar vergeet niet voor wie je dit doet. Ga dus eerst even brainstormen met de bruid. Een heel weekend los of een chille avond? Uit eten of liever een dagje naar de spa? Luister goed naar wat de bruid wil, ook al is dit niet wat jij voor je zag.

Denk ook qua spelletjes, eten, drinken en cadeau’s goed aan wat zij het liefst doet. Zorg ervoor dat deze dag precies aansluit op haar wensen. Het is aan jou om dit in de puntjes te verzorgen, haar vrolijk te maken én te verrassen. Met de op een na mooiste dag van haar leven.

2. Planning

Plan niet teveel activiteiten achter elkaar en zorg voor speling. Een vrijgezellenfeest dat de hele dag duurt is natuurlijk heel leuk maar zorg er dan wel voor dat je ook rustmomentjes inlast. Daarnaast is er altijd wel iemand die te laat is. Dus zorg dat je ongeveer 30 minuten speling hebt. Zo kan iedereen de hele dag door genieten en hoef je niets over te slaan (want te laat).

3. Minimaal vier weken voor de bruiloft

Zo’n vrijgezellenweekend is fantastisch, maar daar moet je (als je het goed hebt georganiseerd) wel even van bijkomen. Zorg er daarom voor dat het feest niet vlak voor de bruiloft is. Voor de bruid is het fijn als ze nog een maand (of langer) de tijd heeft om de bruiloft voor te bereiden.

4. Een back-up plan

En omdat mensen te laat komen, het weer onvoorspelbaar is, heb je altijd een back-up plan nodig. Als iets niet doorgaat, een reservering niet is doorgekomen of iets dergelijks, dan kijkt iedereen jouw kant op. Jij moet ervoor zorgen dat de dag niet in het niet valt maar vlekkeloos verloopt.

5. Kosten

In Nederland kost een vrijgezellenfeest gemiddeld 125 euro per persoon. Probeer er van tevoren achter te komen wat iedereen uit wil geven door verschillende bedragen voor te leggen. Houd bij het organiseren rekening met het budget dat besproken is. Houd er ook rekening mee dat de bruid zelf niet hoeft te betalen. Deze kosten worden verdeeld onder de gasten. Zorg ervoor dat de genodigden het bedrag op tijd naar je overmaken. Dan voorkom je dat je niet een enorm bedrag moet voorschieten.

6. Geen zorgen om de gastenlijst

Ten eerste, je mag nooit mensen uitnodigen die niet voor de bruiloft zijn uitgenodigd. Daarnaast hoef je ook weer niet IEDEREEN uit te nodigen. Het vrijgezellenfeest is bedoeld voor degene die het dichts bij de bruid staan. Dit kan een hele groep zijn, maar kan ook een paar mensen zijn. En als er iemand is uitgenodigd, die jij als organisator eigenlijk niet chill vindt, dan is jouw enige taak om daar niet over in te zitten. It’s all about the bride, remember?

7. Betrek niet teveel mensen

Dit is een hele belangrijke tip. Natuurlijk hoef je niet alles in je eentje te regelen. Maar houd het aantal mensen beperkt als het gaat om het nemen van beslissingen. Het komt namelijk altijd voor dat mensen het niet met elkaar eens zijn. Jij blijft verantwoordelijk en mag daarom zelf knopen doorhakken. Zodra je hebt besloten hoe de dag eruit komt te zien, dan kan je hulp inschakelen en taken delegeren.

8. Verrassing

De verrassing is misschien nog wel het belangrijkste moment van het vrijgezellenfeest of -weekend. Je kan haar natuurlijk thuis verrassen, maar hoe leuk als je haar aanstaande inschakelt en zorgt dat hij de toekomstige bruid naar een plek kan brengen, waar ze het totaal niet verwacht.

Maar de verrassing start natuurlijk al vroeg, als bruid verwacht je natuurlijk een vrijgezellenfeest (en is ze dus extra op haar hoede). Laat daarom ‘per ongeluk’ wat hints vallen. Verspreek de verkeerde datum, stuur vooraf aanwijzingen die NIETS met je plannen te maken hebben of laat ergens een programma slingeren.

9. Creatief programma

De tijd van verkleden, de bierfiets en kookworkshops is echt voorbij. Er zijn genoeg standaard activiteiten die je kan doen. Maar kijk hiervoor weer bij punt 1. Zorg dat het past bij de bruid. De een wil absoluut geen stripper, de ander vindt dit vanzelfsprekend. Goed luisteren dus.

Maar er zijn altijd leuke activiteiten die je kan organiseren, ook als plan B. Denk aan Ranking the Stars, Wie is de Mol?, een eigengemaakte pubquiz over de bruid. Of laat haar vriend (aanstaande man) eerst vragen beantwoorden. Bij elk fout antwoord moet de bruid even een shotje doen. Er moet gedurende dag wel gedronken worden natuurlijk. Probeer in ieder geval haar verloofde te betrekken bij het vrijgezellenfeest. Met een spel of video, hij is ten slotte de reden dat ze gaat trouwen.

10. Communiceren

Omdat iedereen zijn eigen ideeën en opvattingen heeft over het vrijgezellenfeestje, moet je goed blijven communiceren. Laat de anderen weten waar je mee bezig bent en wat je plannen zijn. De aanstaande bruid moet verrast worden, de genodigden niet. Wil je het toch geheim houden, meld dan in ieder geval welke kleding passend is en hoe de planning globaal zal zijn.

Vind je het lastig om een origineel idee te bedenken? Lees dan dit:
> De origineelste ideeën voor een vrijgezellenfeest

Ga je zelf trouwen dit jaar? Dit is waar je rekening mee moet houden:
> Ga je trouwen in 2018? Dit wil je onthouden

En dit mag je als aanstaande bruid nooit vergeten op het feestje:
> Dit mag je NOOIT vergeten tijdens je vrijgezellenfeest

PHOTO CREDITS LOVE DAILY DOSE