Zo stop je met klagen

, kon vervolgens  en je trein had ook nog eens vertraging. Een situatie waar je lekker over kunt klagen in de groepschat met vriendinnen en als je ein-de-lijk op je werk bent aangekomen. Het is heerlijk hoor, een potje klagen. Maar als je er eenmaal aan begonnen bent, doe je het steeds meer en werkt het aanstekelijk voor de mensen om je heen. Wij hebben een aantal tips gevonden die, als je ze opvolgt, kunnen zorgen dat je minder zult klagen. 

 1. Vraag jezelf iedere ochtend af: “hoe gaat het met mij?”
  Je kent het misschien zelf ook wel, als je aan iemand vraagt: “hoe is het met je?” zul je vaak horen “ja goed, maar…”. Je zult daarna horen hoe druk iemand het heeft of hoeveel diegene nog moet doen om een deadline van werk te halen. Zelf doe je dat waarschijnlijk ook wel eens, maar van al dat klagen ga je juist nog meer klagen. Een belangrijke trick is om jezelf aan het begin van de dag te vragen hoe het met je gaat. Deze vraag moet je dan zo positief mogelijk beantwoorden. Als iemand anders het vervolgens aan je vraagt, zul je die vraag opnieuw positief beantwoorden. 
 2. Aan het einde van de dag kies je één ding waar je dankbaar voor bent geweest 
  De uitdaging hierbij is om elke dag iets anders te bedenken. Je bent of course heel blij met je familie, en vrienden, maar bedenk iets anders. Iets aparts of opvallends wat er die dag is gebeurd. 
 3. Ontdek technieken die het beste helpen om stress te voorkomen
  Als je stress hebt, zul je sneller klagen. Om niet in die negatieve gedachten te blijven hangen, moet je jezelf dwingen om iets aan die stress te doen. Misschien dat ademhalingstechnieken bij jou werken, of juist naar gaan.
 4. Houd leuke gebeurtenissen bij
  Dit klinkt als een old-school dagboek en dat is het eigenlijk ook. Als je elke avond één ding kiest waar je dankbaar voor bent, kun je deze opschrijven. Maar ook de kleine dingen doen het ‘m soms. Een goed gesprek met je vriendinnen bijvoorbeeld.
 5. Leer om op tijd te stoppen
  Klagen is soms zo fijn, dat we het non-stop kunnen volhouden. Bewust zijn van je klagen, betekent al dat je halfway there bent om te stoppen. Een handige trick hierbij is om diep adem te halen en uit te ademen voor 4 seconden.
 6. Zorg ervoor dat je vrienden of familie hebt die je erbij helpen
  Hoe meer mensen weten dat je wilt stoppen met klagen, hoe makkelijker het wordt. Als het dan weer eens voorkomt dat je aan het klagen bent in hun bijzijn, zullen zij je vast helpen herinneren.

READ NEXT:
>
>
>

Source: Instagram