Zo val jij vanavond binnen no time in slaap

We hebben op MonStyle al veel artikelen geplaatst over slaap. Want hoe kom je nu het snelste in slaap en wat kun je het beste eten voor een goede nachtrust? En wat kun je vooral beter niet doen? Wij hebben onze archieven doorgespit en hebben de beste tips voor je verzameld. Wij weten zeker dat jij na het toepassen van deze tips als een baby zal slapen. Welterusten alvast.

Sleepy bodylotion van Lush
De Sleepy bodylotion van Lush is een echt wondermiddel. Smeer dit op je hele lichaam voor het slapen en je bent met een paar seconden weg. Het is een bestseller bij Lush en wij snappen waarom. Maar waarom werkt dit zo goed? Nou, dat komt omdat er lavendelolie inzit. Deze geur zorgt ervoor dat je hele lichaam ontspant. Goede nachtrust gegarandeerd! De bonus die je bij een goede nachtrust krijgt, is dat je afvalt. Ren dus snel naar de winkel om zo’n heerlijke pot met Sleepy bodylotion te bemachtigen.

Neem geen stimulerende (voedings)middelen
Zoals koffie, zwarte thee, cola, chocola en alcohol.

Eet in de avond een licht verteerbare maaltijd
Kleine porties, niet te vet of met teveel koolhydraten. Ook voeding met smaakversterkers MSG (dit is een smaakmaker) kunnen zorgen voor een onrustige nacht.

Licht speelt een grote rol
Als het donker begint te worden, maakt je lichaam melatonine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je lekker in slaap kunt vallen. Zorg daarom dat je 2 uur van te voren je laptop en/of telefoon weglegt: dit zorgt alleen maar voor onnodige (licht) prikkels. Laat het felle badkamerlicht ook uit! Om melatonine aan te maken heeft je lichaam ook nog een aantal hulpstoffen nodig zoals onder andere: vitamine C, zink, magnesium en vitamine B. Daarom is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten, zodat je al deze stoffen voldoende binnen krijgt.

Leg je telefoon buiten handbereik
Veel mensen (jij ook waarschijnlijk) slapen met hun mobiel naast hun kussen. De straling van je mobiel zijn slecht voor je en het kan je ook onrustig maken. Je kijkt regelmatig op je telefoon om de tijd te bekijken (en checkt dan toch ook even stiekem Instagram). Hierdoor ga je alleen maar meer piekeren (Nooo, heb ik nog maar 5 uur om te slapen?!). Leg je mobiel dus het liefst een eind van je weg. Ook ‘s ochtends kan dit helpen want dan móét je je bed uit, om die irritante wekker uit te zetten. Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je je telefoon in vliegtuigstand zetten.

Warme melk drinken
Lig je echt al uren wakker in bed? Blijf dan niet nóg langer liggen. Ga even naar de keuken en maak een kop warme melk. Even rustig opdrinken op de bank en je zult merken dat je vanzelf moe wordt.

Neem een warm bad of warme douche
Misschien heb je dit weleens gedaan en het werkt zeker. Neem een lekker warm bad of een warme douche en geniet hier minstens 20 minuten van. Zorg ervoor dat de temperatuur echt warm is. Je zult merken dat je lichaam hier heel slaperig van wordt.

Lavendelgeur
Een lavendelgeur zorgt voor rust en hierdoor val je heerlijk in slaap. Breng een paar druppels lavendelolie aan op je kussen of gebruik een deep-sleep pillow spray.

Fantaseer erop los
Begint schaapjes tellen je een beetje te vervelen? Fantaseer dan over andere leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan je ideale vakantie of doe gewoon net alsof je op het strand ligt. Je zult binnen no time in slaap vallen (en hopelijk verder dromen over die heerlijke vakantie).

Kersen
Dit is één van de weinige, natuurlijke, voedingsmiddelen die melatonine bevat. Melatonine is het stofje dat onze hersenen het seintje geeft dat het tijd wordt om ons klaar te maken voor de nacht (en dan bedoelen we natuurlijk slapen, niet feesten).

Kikkererwten
Ons lichaam maakt uit zichzelf ook melatonine aan. Dit wordt gestimuleerd door vitamine B6. En deze vitamine komt op zijn beurt weer voor in kikkererwten.

Ontbijtgranen
Een ander voedingsmiddel dat veel vitamine B6 bevat zijn ontbijtgranen. Dus een lekker schaaltje magere kwark met ontbijtgranen zorgt ervoor dat je in de juiste slaap-vibe terecht komt.

Verse kruiden
Je kunt een stuk beter slapen wanneer je minder last hebt van spanningen. Etenswaren die de spanning in je lichaam weg kunnen nemen zijn verse kruiden. Je kunt deze op een hele makkelijke manier in je eten verwerken. Drink bijvoorbeeld een kop verse muntthee of doe blaadjes basilicum door je tomatensaus.

Jasmijn rijst
In deze rijstsoort zit het stofje tryptofaan dat een slaapverwekkende werking heeft. Een bordje jasmijn rijst bij je avondeten zorgt er dus voor dat je, als het bedtijd is, snel vertrokken bent.

Magere eiwitten
Producten waar het stofje tryptofaan ook in voorkomt zijn voedingsmiddelen met magere eiwitten. Die vind je bijvoorbeeld terug in vis, eieren en bonen. Door deze later op de dag te eten zorg je ervoor dat je makkelijker in slaap valt en is de kans kleiner dat je midden in de nacht wakker wordt.

Noten
In noten zitten gezonde vetten die de serotonine levels in je lichaam op pijl houden. Serotonine is onder andere nodig om je gelukkig te voelen en om je dag- en nachtritme op een positieve manier te beïnvloeden.

Lukt het je nu nog steeds niet om in slaap te komen? Probeer deze methode dan nog even.
Stap 1:
 Plaats het puntje van je tong tegen je gehemelte precies achter je voortanden (en hou ’m daar de hele tijd).

Stap 2: Adem helemaal uit via je mond rondom je tong (als dit lastig is dan kun je je lippen een beetje tuiten).

Stap 3: Sluit je mond en adem vier seconden lang rustig in via je neus.

Stap 4: Tel in gedachten tot zeven terwijl je je adem vasthoudt.

Stap 5: Adem volledig uit door je mond in acht seconden.

Als het je niet lukt om je adem zeven seconden in te houden kun je het ook minder lang doen. Het is wel belangrijk dat de verhouding (zoals 4-7-8) hetzelfde blijft. Blijf de vijf stappen herhalen en je valt vanzelf in slaap!

READ NEXT:
Wij vrouwen hebben dus écht meer slaap nodig dan hebben
Zo word jij mooier wakker!
Tips voor voller en dikker haar terwijl je slaapt

Source: allymayhayward