Zo voorkom je dat je ziek wordt tijdens je vakantie

Al die weken heb je ernaar uitgekeken en de dagen op de kalender afgestreept en nu is het ein-de-lijk zover: VAKANTIE. Maar terwijl je dacht dat het heel ontspannen zou zijn, is het tegendeel waar. Zodra je op je vakantiebestemming aankomt lijkt het wel alsof je spontaan verkouden of zelfs grieperig wordt. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Maar waarom word je altijd ziek op vakantie? En wat kun je eraan doen? We vertellen het je!

Kunnen we niet zonder stress?

Hoewel we altijd denken dat stress slecht voor ons is, heeft het ook veel positieve effecten op ons lichaam. Doordat je lichaam meer adrenaline aanmaakt, worden kleine kwaaltjes namelijk onderdrukt. Als die stress tijdens je vakantie opeens wegvalt, daalt de aanmaak van van stresshormonen. Hierdoor kan je imuunsysteem uit balans raken, waardoor je vatbaarder bent voor ziekte. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je tijdens je vrije dagen meer met je lichaam bezig bent. Je hebt nou eenmaal minder afleiding en meer tijd om na te denken over hoe je je voelt.

De oplossing!

Ziek worden op vakantie wil natuurlijk niemand. Daarom gingen wij ook op zoek naar oplossingen om dit te voorkomen. Allereerst kun je proberen om je werkdruk langzaam af te bouwen. In de week voor onze vakantie willen we altijd nog zoveel mogelijk dingen afmaken, terwijl we het beter iets rustiger aan kunnen doen. Vraag je collega’s om hulp, begin op tijd met het overdragen van je taken en bouw rustig af naar je vakantie.

Daarnaast kan ook het drastisch omgooien van je slaap- en eet- en drinkpatroon een reden zijn. Probeer dus niet ineens veel meer te gaan slapen en pas ook op met ongezond eten en alcohol. Wat misschien ook helpt, is om te gaan sporten op de avond voordat je vertrekt. Hiermee raak je adrenaline kwijt en kan je lichaam zich voorbereiden op de vakantie.

Zo verhoog je je weerstand en word je minder vaak ziek:
> 7 tips om de griep te voorkomen

Droom alvast weg bij de mooiste vakantiebestemmingen!
> Je gelooft je ogen niet: de mooiste vakantiebestemmingen