Zo word je poepie bruin zonder te verbranden

Alarmbellen! De eerste warme weken zijn al geweest, en er komen er (hopelijk) nog veel meer aan. Dit betekent dat het tijd is om in jurkjes, shorts, bikini’s en badpakken rond te paraderen. En daar hoort natuurlijk wel een bruin kleurtje bij. De een wordt supersnel bruin, maar de ander wordt eigenlijk alleen maar rood..

Hoe voorkom je dat nou? Want hoewel rood best wel een trend is op fashiongebied is het voor je huid niet zo’n goed teken. Dus, hoe krijg je nou die mooie sun-kissed glow op een verantwoorde manier?

1. Ga af en toe de schaduw in

Heel verleidelijk hoor, dat bakken in de zon, maar zoek af en toe even de shade op. Volgens dr. Frank Schwanke, hoofd van suncare bij Beiersdorf, kan dit voorkomen dat je verbrandt. Je blijft even weg van de intensiteit van UV-straling. Ook blijf je zo langer en egaler bruin. Daar doen we het voor, toch?

2. Wat je ook doet, vermijd de zonnebank!

Veel zonnestudio’s garanderen een ‘gezonde glow’, maar onder de zonnebank liggen is nooit goed voor je huid. Je krijgt er wel een kleurtje van, maar ook een veel te hoge dosis UVA- straling en daarentegen geen UVB- straling, dat juist voor Vitamine D-aanmaak zorgt. Het risico op huidziektes wordt ook met 75% procent verhoogt als je frequent onder de zonnebank gaat. Brrr.. Niet meer doen dus.

3. Weet hoelang jouw ’tanning time’ is

Van 9 tot 6 in de zon liggen is natuurlijk hartstikke lekker, maar je huid veroudert wel hierdoor. Ook verkleurt je huid niet onbeperkt. Je huid kan maar een beperkte hoeveelheid melanine (het stofje dat pigment aanmaakt) produceren op een dag. Dit is meestal twee tot drie uur. Heb je een bleke huid? Dan is dit nog korter.

4. Gebruik de goede zonnebrand

Ga er niet vanuit dat als er SPF op de fles staat, dan een zonnebrand gelijk goed is. Zoek ook naar de woorden ‘broad spectrum’, UVA -hoog en het liefst ook UVB. Qua SPF kun je beter kiezen voor SPF30 dan SPF50. SPF30 beschermt voor 97% en SPF50 voor 98%. Als je 50 draagt ben je eerder geneigd om minder te smeren. Smeer dus iedere twee uur met SPF30. Heb je een hele donkere huid? Dan is SPF20 meestal voldoende.

5. Eet voedsel dat ‘sun friendly’ is

Tomaten, sinaasappelen en ander rood en oranje fruit bevatten een antioxidant dat werkt als een eigen SPF. Dit stofje verhoogt de bescherming van je huid tegen de zon voor maar liefst 33(!)%. Pure tomatenpasta werkt het beste. Ook pure chocolade en cafeïne bevatten ingrediënten die beschermen tegen de zon. Dus, neem pasta als hoofdgerecht en pure chocolade met een verse espresso als nagerecht voordat je de zon ingaat. Zeggen wij geen nee tegen, hoor!

6. The healthiest glow is faux

Wat nou het allerbeste voor je huid is? Voor een fake tan gaan. Zo beschadigt je huid niet en heb je toch een kleurtje. Natuurlijk kun je met een fake tan ook de zon in gaan. Het zorgt er misschien zelfs wel voor dat je minder druk voelt om snel bruin te worden. Win-win situatie dus!

Verder is dit wat je huid echt nodig heeft om bruin te worden.

Door welke kleuren je bruiner lijkt?
> Deze dus

PHOTO CREDITS: VIVIAN HOORN