Zo zien jouw suède schoenen er gloednieuw uit

Met een mooi paar suède sneakers of mooie suède boots sla je de plank nooit mis. Schoenen maken je outfit, wist je dat je jouw outfit eigenlijk ook altijd bij je schoenen zou moeten beginnen? Nu het weer slechter is en er veel meer regen valt, is het wel extra belangrijk om je suède schoenen goed te verzorgen en te beschermen tegen water en vuil. Het materiaal is heel kwetsbaar en het wordt snel vies. Suède kan niet gewassen worden, dus als je een vlek wilt verwijderen is het belangrijk dat je dit erg voorzichtig doet. Maar met deze tips wordt het verwijderen van deze vlek een stuk makkelijker. Zo heb jij nog héél lang plezier van je favoriete suède shoes.

1. Insprayen

Je krijgt dit advies van de schoenenverkoper vaak al bij de kassa: ”Wilt u er ook een schoenenspray bij? Deze spray zorgt er voor dat de schoen goed beschermd is tegen vuil en regen en het materiaal zal langer mooi blijven”. Je denkt misschien dat je hem niet nodig hebt, maar als je voor de zoveelste keer door een flinke regenbui moet met je mooie schoenen, heb je misschien wel spijt. Het advies van die spray is niet voor niets! Gebruik een schoenspray speciaal voor suède en spray de schoenen het liefst om de 15 keer dragen opnieuw in met twee dunne laagjes. Als je zwarte suède schoenen hebt, kun je ze, als ze wat vager zijn geworden, ook inspuiten met een zwarte suède spray.

2. Oud brood

Ja, dat lees je inderdaad goed! Als er een vlek in je suède item is gekomen, kun je dit oplossen met oud brood. Je wrijft met een stukje oud brood over de vlek. Het brood absorbeert het vocht en zorgt ervoor dat de vlek verdwijnt. Super makkelijk en het kost niks!

3. Schaf een suèdeborstel aan

Als je je schoenen hebt gedragen en ze vies zijn geworden, doe je er goed aan om ze even te borstelen. Hiervoor zijn speciale suèdeborstels te koop. Koop een borstel met twee zijden: een rubberen kant en een koperen kant. Met de rubberen kant kun je jouw schoenen mooi opborstelen als er lichte vlekken op zitten. De koperen kant gebruik je om het leer mee op te ruwen. Een crêpe block is ook handig om bepaalde vlekken mee te verwijderen, bijvoorbeeld inkt of lijm. Hiermee ruw je lichtjes het suèdeleer bij de vlek op. Borstel altijd voorzichtig en zorg er voor dat de vlekken droog zijn als je ze weg gaat halen. Met deze essentials zijn je schoenen in een handomdraai weer schoon!

4. Even gummen

Iedereen heeft wel een gum in huis. Of het nou een kleine gum is aan een potlood of een volledige gum: het voldoet allebei. Ga met het gummetje zachtjes over de vlek heen totdat hij verdwijnt. Hoe makkelijk is dit? Plus, het scheelt weer een ritje naar de schoenmaker!

5. Opdrogen bij kamertemperatuur

Geen zin om na een regenachtige dag moeite te doen? Snappen wij! Laat je suède schoenen dan opdrogen in je woonkamer. De temperatuur is daar niet te warm of te koud en dat is ideaal voor suède schoenen. De vlekken zullen uiteindelijk dan al een stuk minder zichtbaar zijn. Om je schoenen helemaal vlekkeloos te krijgen, raden wij toch aan om de volgende ochtend even met een speciale borstel over het suède te gaan. Zo zien ze er splinternieuw uit!