10 meest gemaakte fouten bij het wassen van je haar

Natuurlijk, we houden er rekening mee dat we een shampoo kiezen waarvan we het idee hebben dat deze goed is voor ons haar. Maar een knappe coupe gaat verder dan dat. Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je rekening houdt met onderstaande fouten komt die perfecte bos haar wel erg dichtbij!
De 10 meest gemaakte fouten bij het wassen van je haar

1. Je haar kammen als het nat is

Haar is zwak en het breekt snel als het nog nat is. Je kunt je haar dus beter kammen vóór het douchen, om te voorkomen dat je met een vogelnestje op je hoofd onder de douche vandaan komt. Je kunt je haar nog extra ontwarren door met een grove kam je conditioner rustig door je haar te verdelen.

2. Je haar niet goed nat maken

Als je je haar maar een beetje nat maakt heeft dit als gevolg dat je vrijwel onverdunde shampoo gebruikt. Je verbruikt daarom meer shampoo (duur!) en het beschadigt onnodig je haar.

3. Steeds je shampoo op dezelfde plaats aanbrengen

Het wordt gewoonte; elke keer als je je haar wast start je op dezelfde plek op je hoofd. Het zorgt er alleen wel voor dat die plek vaker onverdunde shampoo te verduren krijgt en er dus slechter aan toe zal zijn.

4. Eerst shampoo gebruiken, dan conditioner

Er heerst een trend op het gebied van haarverzorging: reverse shampooing. Dit houdt in dat je eerst conditioner in je haar aanbrengt, dat keurig een paar minuten in laat werken en het vervolgens uitspoelt. Hierna was je je haar met shampoo. Het zorgt er namelijk voor dat je haar wel gevoed wordt door de conditioner, maar dat er geen resten achterblijven (wat wel het geval is als je conditioner alleen uitspoelt met water). Je haar wordt minder futloos en slap en je krijgt er flink wat volume voor terug. Hoppa.

5. Conditioner alleen op de punten gebruiken

Vooral voor de dames onder ons die fijn haar hebben is het beter om het haar van wortel tot punt goed te conditioneren. Fijn haar breekt namelijk makkelijker en dit wordt versterkt op het moment dat je wortels droog zijn. Belangrijk is wel dat je de conditioner goed uitspoelt (of het er dus met reverse shampooing naderhand met shampoo uit wast) zodat er geen resten in je haar achterblijven die je haar verzwaren.

6. Steeds dezelfde shampoo gebruiken

Het is verleidelijk om altijd dezelfde shampoo te blijven gebruiken, als ‘ie werkt waarom ook niet? Vergeet niet dat je haar regelmatig verandert en dus ook behoefte heeft aan een andere verzorging. Ouder worden, je haar regelmatig kleuren, het weer en zwangerschap, het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op je lokken.

7. Te heet water gebruiken

Het is beter voor je haar om het te wassen met lauw water, is het water te heet dan beschadigt dit je haar. Wil je het helemaal goed doen dan sluit je af met koud water, dit sluit je haarschubben en zorgt voor meer glans en minder pluis.

8. Te vaak je haar wassen

Je haar te veel, of zelfs dagelijks, wassen zorgt ervoor dat je alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid af wast, waardoor je droog, dof en levenloos haar overhoudt. Daar wordt niemand blij van. Als je niet teveel haarstyling-producten gebruikt kun je eventueel wel dagelijks je haar spoelen met water. Je haar twee á drie keer per week wassen is meer dan genoeg.

9. Goedkope anti-roos shampoo gebruiken

De goedkopere varianten zijn vaak nog agressiever dan de iets duurdere, waardoor alle kleur en glans na een paar wasbeurten totaal verdwenen is. Let er goed op dat er voldoende voedingsmiddelen in je anti-roos shampoo zit.

10. Je haar ruw droogwrijven

Als je als een gek je haar droogt wrijft na het douchen heb je kans dat je haar sneller breekt. Dat kan ook als je je haar te strak in een handdoek draait. Je kunt je haar beter goed uitwringen, eventueel met een handdoek (zachtjes!) droog krijpen en even aan de lucht laten drogen. Daarna kun je het verder drogen met een föhn.

Read next…
>
>
>