8 tips om je sugar cravings te stoppen

Je kent het wel: je bent gewoon aan het werk (of op de bank aan het hangen) en INEENS voel je de drang om een stuk chocola of een halve zak winegums naar binnen te werken. Vanaf dat moment kun je het niet meer uit je hoofd krijgen, waardoor je er toch maar aan toegeeft. En na de tijd heb je natuurlijk spijt, want die zoetigheden doen niet veel goed voor je lichaam. Wil je de volgende keer je sugar cravings stoppen? Lees dan vooral verder, met deze 8 tips gaat het je lukken.

1. Eet zo weinig mogelijk suiker

Hoe minder suiker je eet, hoe minder je lichaam er behoefte aan heeft. Eigenlijk kun je het beste stoppen met het eten van verwerkte suikers. Na ongeveer 4 of 5 dagen zul je merken dat je geen last meer hebt van cravings.

2. Neem probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die zorgen voor een goede darmflora, spijsvertering, stoelgang en je immuunsysteem. Daarnaast kan het de bacteriën verminderen die voor sugar cravings zorgen.

3. Eet zuur voedsel

Als je ineens heel veel zin hebt in zoetigheid, kun je het best iets zuurs óf bitters gaan eten. Dit helpt namelijk om de cravings naar suiker te stoppen. Neem dus bijvoorbeeld een glas water met een schijfje citroen of een groene smoothie met bladgroenten.

4. Eet gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd voedsel heeft een zure smaak én helpt om je sugar cravings te stoppen door het verminderen van de bacteriën die deze veroorzaken. Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn zuurkool, zuurdesembrood, yoghurt en augurken.

5. Gebruik stevia

Stevia is een natuurlijke suikervervanger. Heb je écht zin in iets zoets? Gebruik dan stevia om iets zoeter te maken. Hierdoor stil je je craving, zonder dat je bloedsuikerspiegel ineens stijgt.

6. Slaap meer

Grijp je vaker naar ongezond voedsel en zoetigheid als je moe bent? Dat is helemaal niet gek, want te weinig slaap kan inderdaad zorgen voor meer cravings naar suiker. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt. (Zo val je ’s avonds sneller in slaap).

7. Verminder stress

Dit komt ons ook heel bekend voor. Als we last hebben van stress, is het heel verleidelijk om onszelf te belonen met een stuk chocola (of de hele reep). En dit terwijl zoetigheid je stress alleen maar verergert.. Neem dus een momentje voor jezelf om tot rust te komen. Maak een wandeling, volg een yogales, ga muziek luisteren of iets heel anders, als het voor jou maar een relaxmomentje is, shoppen misschien?

8. Eet meer proteïne

Van suiker krijg je eerst veel energie, maar deze piek verandert al snel in een dip. Kies in plaats daarvan voor proteïnerijk voedsel. Je bent hierdoor langer verzadigd, waardoor je minder last krijgt van cravings.

Dit is dus waar het verlangen vandaan komt:
> Dit zeggen je cravings over je gezondheid

Zo kom je over je middagdipje heen:
> Gezonde snacks waardoor je vol zit tot het avondeten

Gezond én goedkoop, zo doe je dat:
> Gezond eten on a budget: zo pak je dat aan

 

PHOTO CREDITS: VIVIAN HOORN