Alle plekken waar (en wanneer) je het noorderlicht kan bekijken

Het Noorderlicht zien staat al een tijdje op onze bucketlist. De beelden zijn toch adembenemend? Dat moeten we gewoon een keer in het echt hebben gezien. Het is moeilijk te zeggen wat de beste periode is om het Noorderlicht te zien. Sommigen zeggen tussen september en maart. Maar garanties kunnen we nooit geven, want dit ligt aan zoveel factoren. Gelukkig is er een site die dit voorspelt. Een beetje zoals buienradar maar dan voor het noorderlicht, handig!

Maar waar moet je nou precies naartoe om dit adembenemend mooie natuurverschijnsel te zien? Wij hebben het voor je uitgezocht en hieronder op een rijtje gezet. En verrassing je hoeft niet voor alle bestemmingen ons kikkerlandje te verlaten..

Noorwegen

Dat je in Noorwegen het noorderlicht kan spotten komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Maar waar moet je nou precies zijn om je kansen te vergroten? Daarvoor reis je af naar de noordelijke plaatsjes Alta, Spitsbergen en Tromsø. In het najaar en de winter is de kans op het spotten van het noorderlicht het grootst. Dit komt doordat het in het noorden van Noorwegen gedurende deze maanden donkerder is. Dit is ongeveer vanaf de maand oktober tot en met februari.

Alta

Alta heeft een eigen vliegveld maar helaas is er geen rechtstreekse vlucht hiernaartoe. Vanuit Oslo dien je over te stappen, in totaal ben je zo’n drie uurtjes onderweg, dit geldt eigenlijk voor alle plaatsen. Alta is een van de grootste dorpen in Noorwegen. Naast dat je hier het Noorderlicht kan zien kan je in het dorpje veel meer moois aanschouwen. Bijzondere cultuur van de Sami (ook wel rendiervolk genoemd) en rotstekeningen.

Spitsbergen

In het Noorden van het land liggen de eilanden Spitsbergen (Svalbard), deze eilandengroep ligt het dichtst bij de Noordpool en dit vergroot aanzienlijk de kans om het wonder te spotten. De middernachtzon zorgt ervoor dat vanaf begin van de lente tot het einde van de herfst het op de eilanden altijd licht is. Gedurende deze periode zijn de eilanden prachtig maar niet handig als je speciaal komt voor het Noorderlicht, natuurlijk. Daarvoor moet het echt donker zijn. ALs je gaat, ga dan zeker mee met een Noorderlicht tour en spot naast het licht ook ijsberen (!).

Tromsø

Noorwegen kent ook het plaatsje Tromsø en volgens velen is dit eigenlijk de beste en mooiste plek om het noorderlicht te bekijken. Tromsø ligt in het midden van het Noorderlicht ovaal, het gebied waar de kans op het zien van het Noorderlicht het grootst is. Tromsø wordt omringd door prachtige fjorden die je vanuit het centrum al kan zien. In de maanden januari en februari is in dit plaatsje zelf een heus Noorderlichtfestival.

Finland

Ook in Finland maak je grote kans het Noorderlicht te spotten. De leukste plek om het licht te bekijken in Finland is toch wel in het skigebied van Saariselkä. Het skigebied ligt op een korte afstand van het vliegveld Ivalo. Het is schitterend en ’s avonds bruist het van de gezelligheid. Denk aan karaoke en dansen tot in de late uurtjes. Iets verder in de bossen vind je de bijzondere accommodatie de Kakslautten iglo’s. De iglo’s zijn gemaakt van glas waardoor jij mooi uitzicht hebt op het Noorderlicht! Hoe leuk is dat?

Dichtbij het drielandenpunt bevindt zich het Finse plaatsje Kilpisjarvi, ook dit zou een goede plek zijn voor het spotten van het licht. In Finland maak je de beste kans het natuurverschijnsel te zien in de maanden februari, maart, september en oktober. Ook hier geldt natuurlijk dat het helder weer moet zijn.

Zweden

In Zweden kan je dit natuurspektakel ook aanschouwen. In het plaatsje Abisko hebben ze een speciale uitkijk gecreëerd het Aurora Sky Station, door velen wordt gezegd dat dit de allerbeste plek is om het Noorderlicht te spotten. Volgens experts maak je tijdens een vierdaags verblijf 80% kans het natuurwonder te zien. Abisko ligt in het noordelijkste puntje van Zweden en is het best te bereiken met de trein vanaf Stockholm of Oslo. De treinreis duurt wel een tijdje. Vanuit Stockholm zit je 17 uurtjes in de trein en vanuit Oslo een hele dag. Abisko ligt echt in the middle of nowhere. Maar dit maakt het plaatsje niet minder leuk, een gezellig en mooi stadje waar je prima een paar dagen kan vertoeven.

In Abisko worden er meerdere Noorderlichttours aangeboden. Mocht je daar niet het budget voor hebben is een wandeling langs de oude haven ook een mooie plek om het licht te spotten. Tip! Wil je wel deelnemen aan een tour? Dan raden wij aan deze ver van te voren te boeken.

IJsland

Dit land heeft een prachtige natuur en vraagt om een heuse roadtrip. De lucht in IJsland is erg schoon, wat ervoor zorgt dat het licht sneller zichtbaar is, maar om je kans te vergroten kan je beter niet verblijven in de grote steden. Zoek de natuur op. Donkere plekjes maken het aanzicht van het Noorderlicht nog spectaculairder. Het moet natuurlijk wel en heldere avond, de kans op helder en goed weer is in april en september het grootst.

En nu je toch in IJsland bent.. IJsland ligt op een hotspot waardoor er veel warmwaterbronnen zijn. In sommige kun je niet zwemmen omdat het water te heet is. Maar in Askja kun je zelfs zwemmen in een vulkanische krater. En hoewel dit misschien een beetje eng klinkt, staat dit zeker op onze bucketlist! Hoe fantastisch zou het zijn om het Noorderlicht te zien vanuit een hotspring?

Schotland

Je zou het misschien niet verwachten maar ook hier is het Noorderlicht te zien. Schotland ligt op dezelfde hoogte als Noorwegen waardoor je ook hier een goede kans maakt. Reis in de herfst- of wintermaanden af naar het noorden van Schotland. Tijdens een heldere nacht is het spektakel hier te bewonderen.

Buiten Europa

Als je dacht dat het noorderlicht alleen was te aanschouwen vanuit Europese bestemmingen dan heb je het mis. Ook in Groenland en zelfs Canada kan je het licht bewonderen. Het bekende noorderlicht laat zich regelmatig zien in Groenland. Maar in de zomermaanden wordt dit lastig, omdat het dan niet donker genoeg is. Yellowknife in Canada is een prachtig gebied, waar je met mazzel ook nog het licht kan zien in het najaar.

Terschelling

Wij hadden het al een beetje verklapt natuurlijk. Maar als het weer heel gunstig is zou je zomaar kans maken het Noorderlicht gewoon te zien vanuit ons eigen kikkerlandje, dit gebeurt helaas zelden.. Maar dit is meestal wel te voorspellen, dus houd het goed in de gaten. En als het zover is vertrek je snel naar Terschelling.

Zónder massatoerisme!
>5 bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

De redenen waarom je met vriendinnen een ticket to the tropics moet boeken…
Met vriendinnen op vakantie? Doen!

Zo voorkom je dat er als een ramp uitziet na een (lange) vlucht.
> 9 beauty essentials voor in het vliegtuig