De 10 meest gemaakte fouten bij haarstyling

We lieten je al eerder zien wat de 10 meest gemaakte fouten zijn bij het wassen van je haar. Nu dat goed gaat (toch?) is het tijd voor stap 2: de styling van je haar. Ook hier kan namelijk nogal wat fout gaan en dat is zonde! Want op de juiste manier je haar föhnen en kammen (het lijkt zo simpel…) kan écht verschil maken!

fouten bij haarstyling

De 10 meest gemaakte fouten bij haarstyling

1. Te nat haar föhnen
Je moet je haar pas föhnen als het tenminste handdoekdroog is. Je styling-producten hebben namelijk totaal geen zin op een natte kledder haar. Ga niet als een malle je haar droog wrijven, maar knijp het er rustig uit of laat het even aan de lucht drogen.

2. Geen hittebestendig product gebruiken voor het föhnen
Hier wordt een flinke open deur ingetrapt, maar toch gebeurt het nog te veel dat mensen aan het fohnen slaan zonder eerst de nodige bescherming aan te brengen. Je haar wordt er dof en broos van en daar zit niemand op te wachten. Toch?

3. Te heet föhnen
Je denkt misschien dat hoe heter je föhnt, hoe sneller je klaar bent. Dat is misschien wel waar, maar op lange termijn houdt dat in dat je je haar onnodig te veel beschadigd hebt. Vooral dames gezegend met krullend haar moeten niet te heet föhnen richting de wortels, dit zorgt er namelijk voor dat je haar gaat pluizen.

4. De verkeerde borstel kiezen
Gebruik nooit een metalen borstel tijdens het föhnen. Dit soort borstels warmen namelijk te veel en te snel op, waardoor er te veel hitte in de buurt van je haar komt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je haar gaat pluizen. Kies liever een borstel (liefst rond) met een mix van nylon en harige borstelharen.

5. Te veel styling-producten gebruiken
Less is more. Als je teveel producten gebruikt kan dat je haar zwaar en vet maken.

6. Je hele haar in één keer willen föhnen
Dit geldt vooral voor iedereen met lang of dik haar. Als je probeert je hele haar in één keer te fohnen blaas je waarschijnlijk alleen de buitenkant droog en blijft de binnen- of onderkant nog lang vochtig. Hierdoor zal ook de buitenste laag weer vochtiger worden en gaan pluizen. Zo blijf je aan de gang. Verdeel je haar liever in drie delen en blaas deze één voor één droog.

7. Je diffuser niet gebruiken
Het gebruiken van een diffuser bij het föhnen is vooral belangrijk voor iedereen met krullend of fijn haar. De zachte luchtstroom zorgt in het geval van krullend haar voor het intact houden van de krullen (zonder blaas je de meeste krullen er zo uit) en bij fijn haar is de luchtstroom zonder diffuser vaak te sterk om controle te houden en blaas je het gemakkelijk te droog.

8. In de zomer je haar net zo stylen als in de winter
In de zomer heeft je haar vaak al meer te verduren. Zon, zee, strand is fantastisch, maar je haar wordt er niet blij van. Ga je dan ook nog flink tekeer met föhnen of stylen dan wordt je haar extra droog en beschadigt het nog meer.

9. Alleen de punten van je haar kammen
De natuurlijke oliën van je hoofdhuid zijn eigenlijk de beste conditioner voor je haar. Borstel je haar (zachtjes!) van de wortel naar de punt zodat de oliën je haar conditioneren en een flinke glans boost geven. Het stimuleert tegelijkertijd de circulatie en bevordert een gezonde haargroei.

10. Je haar altijd in dezelfde staart dragen
Wat is het makkelijk om je haar dag in, dag uit in precies dezelfde staart te dragen. Het doet je haar echter niet veel goeds. Er komt namelijk teveel spanning op hetzelfde deel te staan, wat ervoor zorgt dat je haar op dat punt sneller breekt.

P.S. Heb jij blond haar? Lees dan ook nog even deze do’s & don’ts!