De do’s & don’ts als je wilt werken in de mode

Wil je het graag helemaal gaan maken in the fashion business maar heb je geen idee hoe je dit precies moet aanpakken? Wij hebben alle do’s and don’ts voor jou op een rijtje gezet.

De do’s & don’ts als je wilt werken in de mode
Do’s

1. It’s all about passion

Het begint allemaal (hoe cliché het ook mag klinken) bij passie. Is mode datgene waar je helemaal blij van wordt, en zie jij jezelf werken het allerliefste werken in de mode? Yes? Ga je stoutste fashion droom achterna want hoe groter de passie, hoe groter de kans van slagen. Go and reach for the stars, honey! Step two, it is!

2. Ben enthousiast

Smile! Als je al met een lach binnenkomt lopen (bij je werkgever) dan ben je al voor de helft binnen. Als je straalt dan laat je (zonder woorden) al zien dat je het heel graag wilt. En dat is voor je toekomstige werkgever misschien wel het allerbelangrijkste!

3. Een extra stap zetten

Ben altijd bereid om een extra stap te zetten (en hard te werken). Stel: je bent gevraagd om te assisteren bij een fashion shoot, doe er dan alles aan om er voor te zorgen dat alles zo goed en soepel mogelijk verloopt. Probeer vooruit te denken (waardoor je snel kunt schakelen). Heb je even niets te doen, bedenk dan alvast wat je wel zou kunnen oppakken. Loopt je werkdag gigantisch uit? Verzet je afspraken dan (of maak voorafliever geen afspraken zelfs) om ervoor te zorgen dat jij jouw verantwoordelijkheid kunt nemen tot aan het einde van de werkdag.

4. Stel doelen voor jezelf

Maak voor jezelf een stappenplan, doelen zorgen ervoor dat je sneller progressie zult maken. Doe het wel stapsgewijs, dat is het meest realistische. (Het is helaas onmogelijk om morgen al de nieuw Anna Wintour te worden. We never say never but just saying!).

5. Sta open voor nieuwe ideeën

Ben voor ‘elk gat te vangen’. Zodra jij je flexibel opstelt naar collega’s toe, dan sta je open voor nieuwe ideeën, kansen en mogelijkheden die heel waardevol kunnen zijn (ook voor jezelf). Misschien werkt plan B toch een stuk effectiever dan je van te voren had gedacht. Het maakt tenslotte niet uit hoe je er komt…als je er maar komt!

Dont’s

1. You can only spell the F(ashion) word

Spring je een gat in de lucht hij het woord ‘fashion’ maar heb je eigenlijk geen idee wat ‘working in fashion’ precies inhoudt? Dan is het slim om eens te gaan praten met mensen die al in de modewereld werken (misschien ken je ze al?). Check eens wat hun job precies inhoudt, en hoe zijn/haar werkdag er precies uitziet. If you want to work in fashion then you need to work hard, ladies (het is meer dan alleen maar ‘front row’ zitten during Fashion week). Dus pluis even uit of dit (echt!) jouw passie is.

2. Become a fashion victim 

Jij bent uniek, dus blijf lekker jezelf. Je hoeft je nooit beter voor te doen dan je bent (want je bent al goed genoeg) and keep away from fashion mistakes. Draag alleen kleding waar jij je prettig in voelt en jou het mooiste staat (stay away from trends just because they’re trends).

3. Je blind staren…

Het is nergens voor nodig om je blind te staren op die ene functie (bij dat ene bedrijf). Als je openstaat voor allerlei mogelijkheden (er zijn immers meerdere wegen naar Rome) dan zul je er (ook) zult komen, misschien juist wel sneller dan je denkt. Stay positive!

4. Working 9 till 5

De modewereld kent geen ‘9 tot 5’ mentaliteit (ben je tot nu niet anders gewend, dan mag je deze term heel snel vergeten!). Je werktijden zullen heel flexibel zijn, denk bijvoorbeeld aan een doorpas met een (bekend) persoon in de avond. Ook (fashion) shoots en events vinden vaak plaats in de namiddag of in de avonduren. Werk je als een editor voor een mode website? Dan is dat kans groot dat belangrijke fashion nieuwtjes aan einde van dag nog gauw even getikt (en dus gepost) moeten worden.

5. ”Samenwerken” met jezelf

Wees een échte team player want in de mode doe je niets alleen, je creëert alles samen. Stel jezelf flexibel op en sta open voor meningen van anderen. Je zult zien dat je samen de mooiste dingen zult maken. Los daarvan is netwerken ook een goede tip! Ga eens koffie drinken met iemand (die je al kent) uit de fashion business (misschien kent hij nog wel iemand die jou aan je droombaan kan helpen)!