Fabel of feit: wat is er wel of niet gezond?

Summer is coming en dat betekent dat we extra letten op onze voeding (want voor we het weten moeten we weer in bikini, toch?). Health coach Cil Vermolen van Your Health Coach geeft je daarom ein-de-lijk antwoord op de vraag wat er nou wel of niet gezond is… want soms weten we het écht niet meer (en wil je sporten zonder sportschool? Dat doe je zó).

Fabel of feit: wat is er wel of niet gezond?

Mayonaise is ongezond: waar én niet waar!

De normale supermarkt mayonaise is inderdaad ongezond, hier zitten namelijk vaak suiker en andere toevoegingen in. Maar mayonaise an sich is niet ongezond! Het bestaat namelijk uit ei, azijn, olijfolie of zonnebloemolie en een beetje mosterd. Het zit dus boordevol goede vetten en eiwitten! Maar ook hier geldt: eet het met mate. Je kunt mayonaise ook heel makkelijk zelf maken, dan kun je helemaal goed in de gaten houden of ‘ie gezond blijft. Als je hier geen zin in hebt, kijk dan kritisch naar de ingrediënten als je mayonaise koopt of ga langs een biologische winkel.

Ontbijtgranen zoals muesli en cruesli zijn gezond: niet waar!

In bijna alle ontbijtgranen zitten een of meerdere zaken die daar in mijn ogen niet thuishoren. Wat dacht je van verschillende soorten suikers en stropen, palmvet of ander gehard plantaardig vet? Ook zitten ze vaak vol met het (goedkope) graan tarwe. Veel mensen reageren niet goed op tarwe. Een kleine greep uit veel voorkomende klachten zijn: opgeblazen gevoel, buikpijn, weinig energie, slechte huid, astma en eczeem. Let op: als je gevoelig bent voor tarwe dan hoeft dit niet te betekenen dat je een glutenintolerantie hebt. Goed nieuws: er zijn ook goede ontbijtgranen te krijgen. Deze zijn alleen wel kostbaarder. Tip: koop een grote glazen pot en maak je eigen muesli met haver, noten, zaden en superfoods.

Muesli-repen zijn een verantwoord tussendoortje: niet waar!

Deze vallen in dezelfde categorie als ontbijtgranen. Ze bevatten weinig tot geen voedingsstoffen of vezels maar wel veel suikers en stropen. Kies liever een stuk rijp fruit, rauwkost of een handje noten als tussendoortje.

In fruit zit suiker en daar word je dik van: niet waar!

Fruit bevat inderdaad suiker, fruitsuikers welteverstaan. De hoeveelheid suiker in een stuk fruit valt reuze mee. Door de vezels die fruit bevat reageren deze suikers heel anders in ons lichaam dan bijvoorbeeld de ‘gewone’ bewerkte witte suiker. Daarnaast bevat fruit de nodige vitaminen en mineralen die we hard nodig hebben om gezond en vitaal te blijven. Fruit is dus hartstikke goed voor je!

Ketchup is gezonder dan een tomaat: waar én niet waar

Tomaten zijn gezond! Tomaten bevatten vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant (en nu we toch gezond bezig zijn: heb je zin in healthy avocado-chocolate cookies? Dit is het recept).

Door een tomaat te koken gaan er helaas een aantal voedingsstoffen verloren. Maar er is ook goed nieuws… de lycopeen in de tomaat wordt voor ons lichaam beter beschikbaar na het koken. Ons lichaam kan lycopeen dat in rauwe tomaten zit opgesloten niet goed opnemen. Door de verhitting worden de celwanden van de tomaat beter afgebroken waardoor het antioxidant in de tomaat bevrijd wordt. Je zou dus kunnen zeggen dat ketchup gezonder is, mits je natuurlijk voor een goede ketchup kiest zonder toegevoegde suiker. Belangrijk om te onthouden is dat tomaten ook nog andere vitaminen bevatten die bij het koken wellicht verloren zijn gegaan.

Tot volgende week!

Liefs, Cil

P.S. En dit zijn de 5 tips om af te vallen.

Source: Olive