Fashion Job Advice van Anna Wintour

De fashion industrie is er überhaupt één die tot de verbeelding van heel veel jonge mensen spreekt. Met de opkomst van social media lijkt het ook wel of de mode(industrie) meer fans en likers dan ooit te voren heeft en die trend leidt jaarlijks tot meer en meer studenten die voor fashion gerelateerde opleiding kiezen. Meer afgestudeerde fashionist(as/ers) betekent alleen ook meer concurrentie op de arbeidsmarkt.
Fashion keizerin Anna Wintour heeft wat dat betreft wel een aantal tips voor alle mensen die een fashionbaan ambiëren.

1. Ga eerst ervaring op doen

Ga ervaring op doen! Als kersverse afgestudeerde fashiondesigner is het geen slim idee om gelijk je eigen lijn te willen beginnen. Er zijn maar weinig bekende designers die direct vanuit school een succesvolle eigen lijn hebben weten op te zetten. Zoek een baan bij een modebedrijf dat je bewondert en doe daar eerst een flinke dosis ervaring op.

2. Vind een baan!

Of dat nou je droombaan als junior designer is, of als serveerster in een restaurant. Het leven draait nou eenmaal om geld verdienen dus ga niet thuis zitten wachten tot iemand je talenten opmerkt. Werk hard; overdag op je werk en in je vrije avonduren aan je fashion dromen.

3. Geef je geld verstandig uit en wees creatief

Anna zegt niet te begrijpen dat sommige jonge designers al hun (geleende) geld investeren in één modeshow. Er zijn immers veel goedkopere en slimmere manieren om mensen kennis te laten maken met jouw merk, designs en persoonlijkheid.

4. Wees niet verlegen

In een wereld vol concurrentie is het heel belangrijk dat je jezelf op een prettige wijze presenteert en goed kunt communiceren, aldus Anna Wintour. Een bange en verlegen persoonlijkheid die zijn gesprekspartner niet in de ogen durft te kijken tijdens een presentatie zal niet ver komen. Het is belangrijk dat je jezelf en je visie goed kunt verwoorden en presenteren aan anderen.

5.Don’t be an Instagram exhibitionist

In de wereld waarin we nu leven met social media is het vrij gemakkelijk om snel bekendheid te vergaren door het verzamelen van zoveel mogelijk Instagram en Twitter volgers, maar social media bekendheid heeft niets te maken met het neerzetten van een succesvol merk op de lange termijn.

6. Zoek goed advies

In Wintours ogen zijn creatieve mensen zelden ook genieën op het financiële en cijfermatige vlak. Zoek daarom iemand met ervaring op zakelijk gebied en bespreek met hem of haar de creatieve ideeën die je hebt. Iemand met een stevig zakelijk instinct kan je helpen om die ideeën om te zetten in iets waar je daadwerkelijk geld mee kan verdienen. Achter de meest succesvolle designers staat namelijk een minstens zo getalenteerde business partner (Dennis Wang, de broer van Alexander is zijn zakelijke rechterhand, Robert Duffy is dat voor Marc Jacobs en Tammy Kane, de zus van Christopher behartigd zijn zakelijke belangen met succes).

Ben je net afgestudeerd of denk je aan het volgen van een fashion en styling gerelateerde opleiding omdat je een toekomst als fashion en personality stylist wel ziet zitten? Meld je dan aan voor de masterclass ‘Hoe kun je een succesvolle stylist worden’ waarin Manon Meijers over alle ins en outs van het vak vertelt en tips geeft hoe je je carriere als stylist een succesvolle start kunt geven.

 

Photo Credit: Instagram