Gluten vermijden of niet?

Er wordt veel geschreven over gluten, maar kun je ze nu beter vermijden of niet?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Het zit dus ook in alle producten die van deze granen zijn gemaakt zoals pizza, pasta, muesli, crackers, koekjes e.d. Vaak is het ontzettend lastig om al deze producten ten alle tijden te vermijden.

Mensen die lijden aan Coeliakie (een auto-immuunziekte) kunnen absoluut geen gluten verdragen. Zelfs bij de geringste hoeveelheid krijgen zij gezondheidsklachten. De gluten triggeren het immuunsysteem met een allergische reactie die de dunne darm beschadigt en ontstekingen veroorzaakt. Dit veroorzaakt verschillende (buik)klachten. Op den duur kan de darmwand daarvan ernstig beschadigd raken. Het gevolg is dat voedingsstoffen dan ook niet meer goed kunnen worden opgenomen, wat betekent dat het lichaam te weinig voedingstoffen binnen krijgt. Voor deze mensen is het dus een absolute must om glutenvrij te eten.

Zelf probeer ik zoveel mogelijk glutenvrij te eten. Uit ervaring weet ik wat het mijden van gluten voor positieve effecten op je gezondheid kan hebben. Want gluten veroorzaken ook bij ‘gezonde’ mensen vaak vage klachten zoals: vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie, moeite met afvallen etc. En dit is nog maar een klein deel van de klachten.

Nu lijkt het een hele klus om glutenvrij te eten, maar als je je best doet valt het eigenlijk best mee. Om je een beetje op weg te helpen zijn dit alvast mijn favoriete glutenvrije ‘granen’ die je dus gerust kunt eten:

  • Quinoa
  • Zilvervliesrijst
  • Boekweit
  • Amaranth

Pas wel op met glutenvrije (bewerkte) producten. Deze zitten vaak vol met suikers en andere rommel.

Mijn glutenvrije dagmenu voor vandaag is:

  • Ontbijt: Geitenyoghurt met quinoavlokken, goji bessen, mulberries en chia seeds.
  • Lunch: Boekweitcrackers of boekweitpannenkoekjes met geitenkaas of notenpasta
  • Diner: Quinoa salade met: bladspinazie, feta, uitjes, wortels, pijnboompitten en paprika