His Eye On Fashion: Jan Kooijman

jan-kooijmanJan Kooijman is een absolute duizendpoot; hij begon ooit als danser bij het Scapino Ballet, maar inmiddels kennen we hem ook als acteur uit GTST en diverse Nederlandse films, is hij regelmatig te zien als jurylid in programma’s als So You Think You Can Dance en Everybody Dance Now en heeft hij door programma’s als RTL Boulevard en Levenslang met dwang?  laten zien dat hij ook nog eens kan presenteren. De hoogste tijd dus om de altijd knappe Jan Kooijman het hemd van het lijf te vragen (figuurlijk dan, sorry dames!) over vrouwenmode en wat voor hem absolute do’s & don’ts zijn.

Ik ga eerst even je modekennis testen. ‘Oh mijn god…’

Wat denk je dat een Mom jeans is?

‘Is dat een jeans met een soort elastieken taille ofzo, zodat ‘ie past?’ O, je bedoelt een zwangerschapsbroek? ‘Ja, zoiets!’ Dat zou inderdaad heel goed kunnen! Maar het is een jeans met een hoge taille, die wijder is aan de bovenkant en smalle pijpen heeft. Eigenlijk zoals moeders ze vroeger droegen. Je had natuurlijk al de Boyfriend jeans, nu is er ook de Mom jeans. ‘Boyfriend jeans? Dat klinkt als een broek zonder kruis!’ Nee, de Boyfriend jeans is een jeans die lijkt alsof ‘ie van je vriendje is, je draagt dus eigenlijk een broek die iets te wijd is zodat je deze lekker baggy kunt dragen. ‘Ah oké! En bij Mom jeans is het net alsof je je moeders broek draagt.’ Precies! En lijkt het je wat, zo’n Mom jeans?  ‘Nou, nee. Ik ben meer van de skinny jeans, ik vind dat wel een goede trend. Van mij mag het allemaal wel wat strakker zitten.’ Snap ik! Ik denk dat veel mannen die mening met je delen. 

Kun je een modetrend noemen die je momenteel veel op straat ziet en die je écht niet begrijpt of die wat jou betreft best achterwege mag blijven?

‘Ja! De Ugg is volgens mij wel echt klaar nu. Ik snap het niet dat er nog steeds mensen zijn die met Uggs lopen. Gelukkig is de Ugg redelijk op z’n retour. ‘Ja, die is bijna dood gelukkig!’

Wat zou je zelf dragen als je een vrouw was?

‘Niets! Ik zou de hele dag niets aanhebben!’ Jullie mannen zijn wel lekker origineel wat dat betreft! ‘Zegt iedereen dat? O, dan verzin ik wat anders. Nou, als ik dan toch een vrouw zou zijn zou ik denk ik de hele tijd in jurken rondlopen.’ Dus compleet het tegenovergestelde van wat je nu kunt dragen? ‘Ja, als het dan toch kan zou ik er ook voor gaan!

Hoe zie jij een vrouw het liefst gekleed gaan?

‘Ik vind het het leukst als vrouwen dragen waar zij zich het beste in voelen. Over het algemeen ziet de vrouw er dan ook het mooiste uit. Ik vind het ook leuk als vrouwen een eigen stijl hebben en niet klakkeloos trends kopiëren of doen wat iedereen doet. Verder vind ik het mooi als vrouwen kleur dragen, ik hou zelf ook erg van kleur. Volgens mij is vrouwenkleding over het algemeen ook kleurrijker dan kleding voor mannen. Maar eigenlijk kan het alle kanten opgaan, ik vind een vrouw in een skinny jeans met sneakers mooi, maar kan het ook erg waarderen als vrouwen een mooi jurkje dragen.’

Welk stijladvies wil je ons vrouwen graag meegeven?

‘Jeetje, dat vind ik echt een lastige.’ Draag geen Uggs? ‘Ja zeker, laat de Uggs lekker voor wat ze zijn!’

Kun je een (beroemde) vrouw noemen die je er qua kleding altijd goed uit vindt zien?

‘Ik vind Rita Ora altijd erg goed gekleed, zij heeft een hele eigen stijl. Ze is misschien een tikkeltje ordinair, maar zij kan dat wel erg goed hebben. Ik vind in Nederland Lieke van Lexmond altijd erg goed gekleed. Wat maakt dat je Lieke goed gekleed vindt? ‘Zij durft risico’s te nemen, ze kleedt zich niet zoals ieder ander. Ik vind ook Wendy van Dijk er altijd goed uitzien.’ Dat horen we graag! ‘Ja, Manon scoort zeker punten!’

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?

‘Nonchalant-stoer?’ Jan schakelt ondertussen een hulplijn in en vraagt aan iemand die naast hem zit hoe zij zijn stijl zou omschrijven. ‘Niet kijken naar wat ik nu aan heb, ik heb een korte broek aan en petje op! Op de achtergrond wordt ’trendy!’ geroepen. ‘Trendy? Ik weet niet of ik dat zelf zo zou zeggen. Hoe zouden jullie bij Manon Meijers Styling mijn stijl omschrijven? Ik denk dat je met casual-chic of casual-stoer best goed zit! ‘Ja, doe maar casual-stoer, dat vind ik wel leuk!’

Tenslotte heb ik nog een aantal fashion items die op dit moment tres a la mode zijn. Aan jou de vraag wat jij er van vindt, je mag kiezen uit GO of een ontzettend NO.

gezondheidsslipper-1

De cross sandal

‘Ja, hier ben ik niet zo heel erg van. Doe maar een NO, tenzij een meisje een heel kort broekje en mooie top erbij draagt. Dan mag het wel weer. Dus als er maar genoeg sex-appeal in de rest van de outfit zit mag het? ‘Ja, precies!’

dennismaxidress-150x150

De maxi dress

‘Zo’n lange jurk vind ik leuk! Ik vind het voor in de zomer, als het mooi weer is, super leuk. Aan de andere kant, als ik er nu over nadenk zie ik Roseanne Barr voor me in zo’n jurk en dan hoeft het toch weer niet van mij. Net zoals Hillary Clinton. Maar Jessica Alba, die mag zeker zo’n jurk aan! Het ligt dus ook heel erg aan wie het draagt.’ Duidelijk! Over het algemeen wel een GO? ‘Ja, doe maar wel een GO.’

foto 1

De tuinbroek

‘Dit vind ik wel een GO. Als een heel knap meisje een tuinbroek aan heeft, vind ik dat echt tof. Ik had er als kind zelf één, iedereen droeg ze toen. Dus dat het nu terugkomt vind ik juist heel leuk.’

foto 3

De cropped top

‘Nee, daar ben ik niet zo heel erg gek op. Misschien als het heel heet is buiten, maar anders eigenlijk niet. Een NO.’

foto 4

De high-waisted shorts

‘Ik twijfel, ik vind deze shorts best leuk, maar ik geloof dat ik toch meer ben van de iets lagere broeken. Ik kan er nog niet zo goed aan wennen. Misschien dat ik het over drie jaar snap, dat heb ik soms. Dat had ik ook met de skinny jeans, die vond ik in het begin ook niks. Nu vind ik ze helemaal top! Ik zit in dit geval dus tussen een NO en een GO.’ Rekenen we goed!

 

 

Menno van Meurs Tenue Denimes

We vragen niet alleen knappe mannelijke BN’ers het hemd van het lijf maar zijn ook bloedbenieuwd naar wat  mannelijke fashion insiders vinden van ons kleedgedrag. Speciaal daarom

Lees meer »