Je sieraden schoonmaken doe je zo

Je favoriete sieraden kunnen na verloop van tijd vies of dof worden of verkleuren. Vooral in de zomer worden je sieraden sneller vies. Dit komt door zeewater, zweet en parfum. Zonde!

Gelukkig zijn er een aantal simpele trucjes die ervoor zorgen dat je sieraden weer als nieuw zijn. Voordat je als een malle aan de slag gaat, kijk even goed wat het materiaal van het sieraad is. Is het echt goud of zilver, zitten de stenen gelijmd en wat voor soort stenen zijn het eigenlijk? Niet elke techniek is namelijk voor alle sieraden geschikt, dus wees voorzichtig.

Gouden sieraden schoonmaken

Gouden sieraden zullen niet zo snel verkleuren, maar ze kunnen wel hun glans verliezen omdat ze vies zijn geworden. Wees altijd erg voorzichtig met goud, het is een stuk zachter en kwetsbaarder dan zilver dus het beschadigt ook sneller.

Bier
Laat je gouden sieraden weer stralen door een beetje bier over een doek te gieten en dit zachtjes over het sieraad te wrijven. Daarna droog je het af met een schone theedoek.

Bakpoeder
Maak een dikke pasta van 60 ml bakpoeder en twee eetlepels water en bedek je sieraad hiermee. Schenk een klein beetje azijn over de pasta en spoel het sieraad af onder de kraan. Doe dit niet bij sieraden met parels of andere natuurstenen omdat ze los kunnen laten als het gelijmd is en omdat de stenen beschadigd kunnen raken.

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilver wordt na verloop van tijd wat doffer en het kan zwart worden, dit komt door de oxidatie. Lucky you: daar is makkelijk wat aan te doen!

Tandpasta
Doe een klein beetje tandpasta op een oude tandenborstel en wrijf dit over je zilveren sieraden. Je schuurt als het ware heel lichtjes de oxidatie van het zilver af en na het afspoelen zal het weer glimmen alsof het nieuw is!

Azijn en bakpoeder
Zilver krijg je weer als nieuw door het drie uur te laten weken in een mix van witte azijn (120 ml) en bakpoeder (2 eetlepels). Na het weken spoel je de sieraden goed af en droog je ze af met een droge doek.

Aluminiumfolie
Bekleed een klein kommetje met aluminiumfolie en vul de kom met heet water en een eetlepel bleekvrij waspoeder. Laat je sieraden een paar minuten weken in het water en spoel het daarna af. Laat je sieraden goed drogen aan de lucht.

Ketchup
Ja, echt waar. Je kan dus je zilveren sieraden schoonmaken met ketchup! Makkelijk, want dit heb jij waarschijnlijk toch al in de koelkast staan.

Sieraden met stenen schoonmaken

Bruisend mineraalwater
Week je sieraden met diamanten, robijnen, saffieren en smaragden in een glas mineraalwater. Laat het een nachtje staan en de stenen glimmen weer als vanouds! Let wel op met stenen die gelijmd zijn: door het weken kunnen de stenen loslaten.

Glassex
Om je diamanten of robijnen schoon te maken kun je good old Glassex gebruiken. Spuit een klein beetje op een tandenborstel en wrijf de stenen voorzichtig schoon. Je kunt dit beter niet doen bij koralen of parels omdat deze stenen te poreus zijn.

Bruistablet voor kunstgebitten
Word je niet meer verblind door de fantastische bling van je diamanten ring? Leg de ring voor een paar minuutjes in een glas water waarin je een reinigingstablet voor kunstgebitten hebt laten oplossen. Na een paar minuten spoel je de ring goed af en Bling!

Wodka
Na een paar glazen wodka ziet alles er mooier uit, maar dat is niet onze eerste insteek. Een paar druppels wodka reinigt namelijk elk glazen oppervlak en dus ook kristallen stenen. Laat je sieraden even weken in een klein bodempje wodka en ze zullen weer schitteren.

Binnenkort met vakantie?
> Zo houd je je sieraden uit de knoop op vakantie

Toch in de knoop geraakt?
Zo haal je je sieraden uit de knoop