Korte broeken bij mannen: yay or nay?

Dat korte broeken bij mannen op de werkvloer vaak not done zijn is algemeen bekend. Maar wat je dan als man pants-wise het beste kunt doen in je vrije tijd blijft een beetje vaag. Niet iedereen staat te springen bij het idee van een man in korte broek en in veel gevallen snappen we dat volledig. Het lijkt alsof er bij het kiezen van een korte broek slechts één vraag gesteld wordt: ‘heb ik het in deze broek minder warm dan in een lange broek?’ Maar een korte broek kan ook echt heel cool zijn, mits je een klein beetje rekening houdt met de volgende do’s & don’ts.

Korte broeken bij mannen: do’s & don’ts
  • Allereerst de vraag: mag ik een afrits-broek aan? Wij vonden deze site die daar een kort, maar zeer duidelijk antwoord op geeft.
  • Laten we het dan eens over het model van de broek hebben, want man-o-man wat zijn er veel afzichtelijke modellen te koop. Gelukkig zijn er ook een hoop zeer knappe modellen te krijgen, je moet alleen even weten waar je op moet letten. In het verlengde van de zogenaamde afrits-broeken liggen de ‘survival-broeken’, te wijde en te lange broeken (vaak in kaki of legergroen) met zoveel zakken, ritsen en vakjes dat je waarschijnlijk geen koffer mee hoeft op vakantie. Probleem van al deze opbergruimte is dat die ook vaak benut wordt en de broek qua volume verviervoudigd wordt en er aan alle kanten uitstulpingen ontstaan. Mannen, doe. het. niet. Zoals we ook vaak bij lange broeken zien gebeuren, kiest de gemiddelde Nederlandse man voor een net te lang en net te wijd model waardoor alle vorm in de onderkant van het lichaam totaal verloren gaat. Zonde! Zowel korte als lange broeken zijn het aardigst voor je lichaam als je een model kiest dat aan de bovenkant iets ruimer valt (de stof hoeft namelijk echt niet om je billen te spannen) en naar beneden toe smaller loopt. Bij korte broeken betekent dit niet dat deze boven de knie strak aan moet sluiten (het is geen fietsbroek), maar er moet ook niet nog zoveel ruimte over zijn dat je er een vuist tussen kunt stoppen. Wij vinden het het állermooist als de broek dan ook nog een klein stukje opgerold wordt, très cool! 
  • De lengte van de korte broek in kwestie is van essentieel belang. In de jaren ’80 en ’90 liep menig man rond met oude, afgeknipte spijkerbroeken die eigenlijk net een tandje te kort waren. Verlengde hotpants met rafels: daar wordt geen man knapper van. Te lang is echter ook geen goed plan, een broek tot ver over de knie oogt toch snel slungelig. Wat ons betreft heeft een korte broek de juiste lengte als deze boven de knie stopt. Dit kan variëren van vlak boven de knie tot zo’n 15 centimeter daar boven. Als je in die range blijft, zit je goed.
  • Wat betreft materiaal is de veiligste keuze toch een goed denim exemplaar. Canvas-achtige materialen kunnen heel tof zijn, mits deze broeken niet te veel doen denken aan de eerder besproken survival-broeken. Ga een overschot aan zakken uit de weg en kies voor een zeer minimalistisch model. Joggingstof is lastiger, dit kan namelijk ook al snel een huispak-vibe uitstralen, dus hierbij is de verdere styling super belangrijk. Gecombineerd met een katoenen T-shirt oogt het geheel te casual (is wel zeer geschikt voor een brakke zondagochtend) maar met een tof overhemd met korte mouwen of een simpel, mooi gesneden T-shirt van goede kwaliteit krijgt het geheel al meer bodyPuur linnen raden we aan voor iedereen die van plan is de hele dag stil in een hoekje te staan; één stap en je zit compleet in de kreukels.
  • Tja, en dan de sokken-kwestie… Laten we makkelijk beginnen: (geitenwollen)sokken in sandalen zijn NOOIT een goed idee. Maar ook als je schoenen draagt is het eigenlijk het mooist als je geen sokken ziet. Draag daarom dus of geen sokken of halve sokken, maar let er bij dat laatste op dat je die dan ook echt niet ziet. Blote voeten in sneakers kunnen voor bedwelmende geuren aan het einde van de dag zorgen, een badstofzooltje (te koop bij Hema) is een fijne oplossing want deze kun je makkelijk wassen!
  • Wij zijn nog steeds groot voorstander van All Stars onder een korte broek. Maar eigenlijk zijn veel sneakers prima onder een korte broek te dragen, mits ze niet te grof en te lomp zijn, balans is key. Is jouw stijl meer preppy, dan zijn loafers of bijvoorbeeld Clarks heel geschikt! Op hele warme dagen vinden wij slippers bij mannen vaak knapper dan sandalen. Wat moet je vooral niet doen? Bergschoenen, schoenen die je normaal onder je pak draagt of zogenaamde Jezus-sandalen.

Dus mannen, draag gerust een korte broek maar ga voor een stapje verder dan alleen praktisch. Wij selecteerden alvast 10 exemplaren waar je goed mee voor de dag komt!

korte broeken bij mannen

 

[red_box box_bg_color=”#fff” box_text_color=”#000″; border:1px thick #000; content_width=”100px” padding_sides=”10″ padding_top_bottom=”10″ content_align=”left” ]

1. G-star

2. River Island

3. J.Crew

4. The kooples

5. Neighborhood

6. H&M

7. H&M

8. Folk

9. River Island

10. Zara

[/red_box]