Modemysterie: Gekrompen kleding

Je kent het wel: voordat je je nieuwe geliefde blouse in de wasmachine gooit lees je eerst heel goed de wasvoorschriften door. Je wilt natuurlijk niet in de was verpest wordt. Maar dan haal je de blouse uit de wasmachine en is hij alsnog hélemaal gekrompen. Je hebt ‘m gewoon gewassen volgens de wasvoorschriften maar is toch te klein. Waar moet je dan op letten?

De temperatuur
Dit is eigenlijk heel logisch, maar toch. Kijk altijd héél goed op hoe veel graden het kledingstuk gewassen moet worden. Kleding die op 30 graden gewassen moet worden, wordt niet altijd even schoon maar zal dan in ieder geval niet krimpen.

De droger
Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen. Die dunne stofjes kunnen daar niet tegen en dan kun je wel doei zeggen tegen je kledingstuk!

De verwarming
We all know the problem! Je bent net helemaal ready to go, totdat er een vlek in je Saturdaynight dress valt. Je gooit gauw je jurkje in de wasmachine (natuurlijk volgens de wasvoorschriften ;)) en even later haal je ‘m kletsnat eruit. Je wilt dat ‘ie snel opdroogt en gooit het jurkje over de verwarming. Een halfuur later is het jurkje kurkdroog, maar… is je jurkje veranderd in in een soort T-shirt qua lengte. And that’s not what you want, dus gebruik nooit de verwarming!

Wassen met de hand
Wanneer je het allermooiste blouse op aarde hebt gevonden, gooi hem dan gewoon NIET in de was! Ook al staat er in de wasvoorschriften dat je ‘m kan wassen op 30 graden. Het kost wel wat meer tijd, maar dat liever dan een gekrompen blouse, right?

Do’s
Na het wassen moet je de kledingstukken zo goed mogelijk in vorm brengen. Laat gebreide wollen kledingstukken liggend drogen, zo behouden ze hun vorm. Bij zijde en linnen kledingstukken moet je ook oppassen, laat een zijden of linnen kledingstuk nooit in de zon opdrogen om verkleuring te voorkomen. Wanneer je een linnen kledingstuk uit de was haalt, kun je het beste het kledingstuk in vorm trekken. Dit is ook om het krimpen alsnog te voorkomen.

[show_shopthepost_widget id=”947955″]

Source: The petticoat