RECEPT: salted caramel chocoladetaart

Alles wat met salted caramel te maken heeft, valt bij ons goed in de smaak. Zodra we zout in combinatie met chocola zien staan, begint ons hart spontaan harder te kloppen.

Het is niet voor niets dat we alle limited editions van Tony Chocolonely aan ons voorbij laten gaan. Er is namelijk nog nooit een lekkerdere reep gekomen dan die ene met de oranje wikkel.

Ook zo’n fan? Dan kunnen we je héél gelukkig maken. Want met het recept hieronder maak je dé lekkerste taart die je in tijden gegeten hebt: salted caramel chocoladetaart mét Tony Chocolonely.

Dit heb je nodig

Voor de taart:
  • 300 milliliter water
  • 3 eieren
  • 90 gram cacaopoeder
  • 250 gram bloem
  • 500 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 350 milliliter karnemelk
  • 130 gram zonnebloemolie
 Voor de chocolade ganache:
  • 35 gram ongezouten boter
  • 85 gram pure chocolade
  • 0,6 deciliter zure room
  • 1/2 theelepel puur vanille-extract (5 milliter)
  • 150 gram poedersuiker
 Overige benodigheden
  • blikje gecondenseerde melk
  • grof zeezout
  • blokjes karamel fudge
  • reep Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout
  • Twee springvormen met een diameter van 18 cm (je gaat twee lagen op elkaar leggen)

Zo maak je het

Je bent even bezig met de taart máár dan heb je ook zeker wat! Doe de 300 milliliter water in een pan en breng het aan de kook. Roer de cacao er doorheen en laat het hierna even afkoelen. Meng vervolgens de bloem, de suiker, het zout en het bakpoeder door elkaar. Voeg het vanille-extract, de zonnebloemolie, de eieren en de karnemelk er aan toe en mix het goed. Laat het hierna een half uur staan.

Vet nu een springvorm in of twee met boter of olie. Je kan ook eerst één taart bakken als je maar één springvorm hebt. Doe er ook bakpapier in. Verwarm nu de oven voor op 170 graden. Verdeel het beslag en bak de taart hierna 50 minuten. Als de taart klaar is, haal je het bakpapier eraf en laat je hem goed afkoelen.

Vul nu voor de karamelpasta een pan met water en kook het. Leg het blikje met gecondenseerde melk erin en zorg dat hij onder water ligt! Laat dit 2,5 uur zacht koken met een deksel op de pan. Controleer af en toe of het blikje nog steeds onder water ligt. Laat het blikje na de tijd afkoelen op het aanrecht. Voeg hierna de grove zeezout toe.

Voor de chocolade genache smelt je boter en chocolade in een pan, vervolgens roer je hier vanille en zure room doorheen. Klop er ook een beetje poedersuiker door. Nu kun je de taart bouwen! Smeer op een van de twee taarten een laag gezouten karamelsaus en leg de andere taart er bovenop. Nu kan je chocolade ganache erop smeren. Besmeer de bovenkant ook met de karamelpasta.
Maak de taart nog mooier (en lekkerder) door er stukjes Tony’s Chocolonely op te leggen en karamel fudge. Je meesterwerk is nu af. Eet smakelijk!
 PHOTO CREDITS GINNY