Romantische films kijken is dus goed voor je brein

Niets is zo geweldig als op de bank wegzwijmelen bij een romantische film. Love Actually, The Notebook, The Holiday, P.S. I Love You, ze zijn allemaal fantastisch. Ook wij kunnen geen genoeg krijgen van die heerlijke romcoms. Om het allemaal nog beter te maken: romantische films zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. Dit is waarom het kijken van romantische films goed is voor je brein, je lichaam én je relatie.

Hersenen en hormonen

Je brein is heel goed in staat om de lichaamstaal van anderen te interpreteren. En ja, zelfs van de acteurs op een scherm. Doordat het empatisch centrum van de hersenen wordt geactiveerd, ervaar je ook de liefde- of lustgevoelens die de personages voelen. Tijdens de film komen feel good hormonen als dopamine en oxytocine vrij. Hierdoor versnelt je hartslag en kun je zelfs vlinders in je buik voelen.

De voordelen

Als de film is afgelopen voel je je goed omdat er endorfines zijn vrijgekomen. Ook haal je je stressgehalte naar beneden door de hormonenboost. Het kijken van een romcom vlak voor het slapen werkt daarom zelfs tegen slapeloosheid.

Het kijken van een romantische film is ook nog eens goed voor je relatie. En dan vooral als je de film samen kijkt en achteraf samen bespreekt. Volgens een onderzoek hebben stellen die dit doen, meer kans om drie jaar later nog samen te zijn. Alle reden dus om nu samen met je lover een romantische film uit te zoeken.

En effect dit heeft het kijken van een horrorfilm op je lichaam:
> Een paar kilootjes kwijt? Van enge films kijken val je af

Heb je wat inspiratie nodig voor het uitzoeken van een film?
> 9 romantische films voor een heerlijk avondje à la Bridget op de bank

Goed nieuws: er zijn meer films die goed zijn voor je lichaam:
> BEWEZEN: Disney films kijken is goed voor je gezondheid