Hoezo sushi etiquette? Je gebruikt toch gewoon twee stokjes en klaar ben je? Nou, eigenlijk niet want er komt namelijk veel meer bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld goed opletten als er Hollanders zijn die gerust om een vork en mes vragen bij het eten van deze Japanse maatlijd. Daarnaast zijn er zogeheten do’s en don’ts bij het eten van sushi en sashimi. Lees de regels goed door en kies vervolgens gauw bij welk sushi restaurant in Nederland (dit zijn de leukste) je het uit gaat proberen!

Do’s

  • Je mag tussendoor gewoon met je vingers eten, zolang je de gezonde sashimi maar met stokjes eet;
  • Dip de vis in de sojasaus, niet de rijst. Eet het daarna op met de vis aan de onderkant. Is wel zo makkelijk!
  • Eet elk stukje sushi in één hap op (met je mond dicht natuurlijk);
  • Ben je klaar met eten? Leg de stokjes dan gekruist over elkaar op het bakje met sojasaus;
  • Gebruik de dikkere kant van de eetstokjes als je een gerecht gaat delen. Eet niet direct van dat bord, maar leg het op je eigen bordje. Daarna kan je met de gewone kant je sushi eten. Is wel zo netjes, toch!
  • Eigenlijk hoor je groene thee of bier (ook nog eens goed voor je haar) bij je sushi te drinken. Vrouwen horen hun beker op een bepaalde manier vast te houden. Komt ‘ie: Houd de beker met één hand vast en ondersteun met je andere hand de onderkant.

Don’ts

  • Wrijf je stokjes niet langs elkaar heen. Zo wek je de indruk dat de stokjes van lage kwaliteit zijn. Ja, echt!
  • Doe niet teveel sojasaus in het bakje. Zo kom je nogal gierig over en vaak blijft er toch wat over en dat is zonde;
  • Gebruik de gember, het ingrediënt voor een goede skin detox, niet als garnering voor je sushi. Dit is een belediging naar de chef toe aangezien hij kan denken dat je het zonder de gember niet lekker vindt;
  • Gooi de wasabi niet in de sojasaus. Eigenlijk moet je het direct op je California roll leggen en opeten!
  • Traditionele sushi chefs nemen geen geld aan. Geef de fooi dus aan een van de serveersters;
  • Zorg ervoor dat je hele bord schoon is, er mag geen rijstkorreltje op blijven liggen. Je wilt de kok niet achter je aan hebben.
Inspired by: Lauren Conrad Source: Nads healthy kitchen
tagged in sushi, etiquette