Trendy kleding en toch duurzaam? Zo doe je het

De kledingmarkt verandert heel snel: om de paar weken hangen er nieuwe kledingstukken in de winkels. Dat is leuk, want wij kunnen weer nieuwe outfit inslaan, maar is het duurzaam? Dat niet, want hoe sneller er nieuwe kledingstukken in de winkels hangen, hoe sneller er geproduceerd moet worden. Er worden daardoor veel afvalstoffen uitgestoten en zeker bij de massaproductie wordt er onnodig veel textiel geproduceerd.

Trends en duurzaam?

Nou zijn er verschillende manieren om je kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan. Is de oversized blouse in? Pak dan een oude blouse van je vader, broer of buurman die hij toch niet aan doet en draag deze. Zo geef je een kledingstuk een nieuw leven, kleed je je volgens de laatste trends en is je portemonnee ook nog een beetje blij.

Andere manier om duurzaam bezig te zijn en ook nog eens trends te kunnen volgen? Koop tweedehands kleding op de verschillende apps en websites die hiervoor beschikbaar zijn.

United wardrobe

Dit is waarschijnlijk de meest bekende online tweedehands kledingmarkt in Nederland. Voor de mensen die deze site/app niet kennen: United Wardrobe (ook wel: UW) is een online site en app waarbij je je kleding aan kan bieden, zodat iemand anders deze weer kan kopen. Een soort marktplaats dus, maar dan alleen voor kleding en accessoires. Naast kleding verkopen kan je dus ook kleding kopen en omdat het tweedehands is, werk je weer mee aan de loop van circulaire mode. Bovendien kan je ook nog die ene toffe trui terugvinden die vorig jaar overal uitverkocht was.

https://www.instagram.com/p/B3JhxIgBMZF/?utm_source=ig_web_copy_link

Vinted

https://www.instagram.com/p/BOInEkcFIJG/?utm_source=ig_web_copy_link

Swopster

https://www.instagram.com/p/BmxasI9lGh_/?utm_source=ig_web_copy_link

Rebelle

Niet alleen zijn er sites om “gewone” kleding te verkopen, maar ook is het heel populaire om vintage designer items te kopen. Niks mis mee, want wij weten allemaal dat de Chanel tassen en Gucci loafers reteduur zijn. De bekendste online designer vintage sites zijn:

https://www.instagram.com/p/B3kcsYRojAb/?utm_source=ig_web_copy_link

The Next Closet

https://www.instagram.com/p/B39BkvwAlxY/?utm_source=ig_web_copy_link

Lena the fashion library

Ben jij nou (net als wij soms) een beetje wispelturig qua kledingkeuze, waardoor je soms snel uitgekeken raakt op je nieuwe kleding (oeps). Dan kan je altijd nog kleding huren!! Huren?? Ja huren!

Lena the fashion library is praktisch gezien een bibliotheek voor kleding. Nou klinkt dat een beetje suf en stoffig, maar het is alles behalve dat! Lena the fashion library is gevestigd in Amsterdam west en biedt collecties van opkomende designers, duurzaam labels en de mooiste vintage stukken. Je kan kiezen voor verschillende abonnementen, wat past bij jouw portemonnee. Zo kan je dus toch wel heel makkelijk om de maand je kleding in je kleding kast vervangen!