Waarom föhnen beter voor je haar is dan lucht-drogen

Even een quiz. Wat denk jij dat beter is voor je haar: föhnen of je haar aan de lucht laten drogen? Als je het antwoord: aan de lucht drogen hebt gegeven dan heb je het, waarschijnlijk geheel onverwachts, fout.

Ja, dat was even schrikken. Toen wij het hoorden, gingen alle alarmbellen af. We hingen allemaal met onze natte haren uit het raam zodat we dat heerlijke nonchalante lookje kregen (en gezond haar!). En nu blijkt dat dit dus allemaal niet zo is? Shocking.

Volgens een recent onderzoek uit Korea is het, mits je de juiste techniek gebruikt, beter om je delicate lokken te föhnen dan dat je ze aan de lucht laat drogen.

Hoe dat kan?

We beginnen met the inside of your hair: iedere haar op je hoofd is eigenlijk een buisje met een kern aan de binnenkant. Om die kern zit een beschermende buitenlaag, die bij elkaar gehouden wordt door proteïnen. Volgens Jeff Donovan, een gecertificeerde dermatoloog en haar-expert uit Toronto, is het haar (wanneer de buitenlaag helemaal intact is) glanzend, gezond en breekt het niet snel. Als je haar nat is kan té veel hitte ervoor zorgen dat het water, dat in de binnenste laag van het haar zit, gaan koken. Hierdoor beschadigt het haar en verliest het zijn glans.

Zo klinkt het natuurlijk alsof je haar aan de lucht drogen beter is, maar lees dit even: het onderzoek wees uit dat de hete lucht uit een föhn je haar wel kan beschadigen, maar als je je föhn met de juiste temperatuur en afstand op je haar gebruikt is dit beter dan air-drying.

Wanneer je haar in contact komt met water zwelt het op en hoe langer de zwelling duurt (zeg voor lucht-drogen 2 à 3 uur), hoe meer druk er op de proteïnen wordt gezet die de haren intact houden. Hierdoor krijg je dus meer beschadiging dan met föhnen.

Hoe voorkom je beschadiging at all?

Laat je haar voor 70 tot 80% droog worden aan de lucht. Zet je föhn dan op de laagste stand en föhn je haar de hele tijd op zo’n 15 cm afstand. Beweeg je föhn continu zodat de lucht niet de hele tijd op één plek geconcentreerd wordt.

Hiermee krijg je langer en voller haar:
> Zo krijg je EINDELIJK langer en voller haar 

Wil je checken of je haar nog gezond is?
> Zo kom je erachter of je beschadigd haar hebt 

Zo verwijder je klitten uit je haar:
> Klitten in je haar? Zo kom je ervan af!

PHOTO CREDITS: SINDI ARIFI