Waarom je altijd om 3 uur ’s nachts wakker wordt

Een slechte nacht kan je hele dag verpesten. Als je de avond ervoor maar niet in slaap kon komen of midden in de nacht een aantal keer wakker werd. De volgende dag ben je niet vooruit te branden. Maar wat zegt het over je als je iedere avond weer om drie uur wakker wordt?

Uit onderzoek is gebleken dat dit met verschillende factoren te maken heeft. Dit kan komen doordat je voor het slapengaan nog een wijntje hebt gedronken, nog met je telefoon bezig bent geweest, stress, warmte of omdat je continu naar de wc moet. En ja, als je ’s nachts op je klok kijkt, zie je dat het iedere keer weer om drie uur is.

Maar, hoe zorg je ervoor dat je weer terug in slaap komt? In plaats van dus gewoon te blijven liggen, wachten en tobben om vervolgens pas in de ochtend weer in slaap te vallen, kan je het beste uit bed gaan om even te gaan lezen. Doordat je hersenen met iets anders bezig zijn, wordt je sneller weer moe en kan je weer terug naar bed.

Wil je het voorkomen en überhaupt niet wakker worden midden in de nacht, dan wordt er aangeraden om te gaan sporten in de avond. Niet vlak voordat je naar bed gaat, maar in de avond. Zo kan je beter omgaan met stress en creëer je een ritme.

Meer tips om in slaap te komen? Die vind je hier
Slapen in de hitte? Zo doe je het!
Binnen no time in slaap met deze trick
Het grote MonStyle slaap-artikel

 

PHOTO CREDITS STEVEN PAN