Waarom je waarschijnlijk de verkeerde schoenmaat draagt

Volgens een onderzoek van The Wall Street Journal draagt ongeveer de helft van de vrouwen schoenen die niet goed passen. Shocking. Vaak zijn onze schoenen net iets te krap (ze rekken wel een beetje uit, toch?). Dit is slecht voor je voeten maar ook voor de rest van je lichaam: je kunt er zelfs hoofdpijn of rugpijn van krijgen. Met deze tips ontdek je je perfecte schoenmaat. Je voeten zullen je dankbaar zijn. Zo koop je nooit meer te kleine schoenen.

1. Meten is weten

Om je maat te bepalen, kun je je voet zelf opmeten. Hiervoor neem je een vel papier. Zet je voet op het papier en omlijn hem met een potlood of pen. Meet nu de afstand tussen je langste teen en je hiel. Haal hier 4 millimeter vanaf, voor de kleine ruimte tussen het lijntje en je voet. Kijk nu welke maat bij de lengte van je voet past. Rond hierbij naar boven af.

Maat 36: 23,1 cm

Maat 36,5: 23,3 cm

Maat 37: 23,5 cm

Maat 37,5: 24 cm

Maat 38: 24,3 cm

Maat 38,5-39: 24,8 cm

Maat 39-39,5: 25,1

Maat 40: 25,4 cm

Maat 40,5: 25,8 cm

Maat 41-41,5: 26,3 cm

Maat 42: 26,7 cm

Maat 42,5: 27,1 cm

Maat 43: 27,6 cm

2. End of the day

Wanneer je weer toegeeft aan je schoenentic en de winkels afstruint op zoek naar een paar goede boots of sneakers, doe dit dan aan het eind van de middag. Je voeten zijn dan meer opgezwollen dan aan het begin van de dag. De kans is daardoor groot dat je ’s ochtends te krappe schoenen koopt. Weer wat geleerd.

3. Try both

Ga niet voor gemak door één schoen te passen en deze meteen te kopen. Pas altijd de linker en de rechterschoen. Er zit altijd iets verschil tussen je voeten waardoor hij aan de ene voet heel lekker kan zitten en aan de andere voet zelfs pijn kan doen. Koop de maat die het best zit aan je ‘langste’ voet.

4. De ene maat is de ander niet

Heb je schoenmaat 39? Ga er dan niet gelijk vanuit dat je deze maat bij elk schoenenmerk hebt. De maten zijn per merk verschillend. Dus girls, let niet alleen op de schoenmaat maar ga vooral uit van hoe de schoen voelt aan je voeten.

5. Verkooppraatje

Knellen de schoenen bij het passen? Dan zullen ze waarschijnlijk niet uitlopen. Trap dus niet in deze verkooptruc, ook al zegt de verkoopster het nog zo overtuigend. Alleen wanneer je echt leren shoes past, kan het leer aan de bovenkant nog ietsje losser worden.

6. Stukkie lopen

Pas de schoenen altijd wanneer je staat en ga er vooral een stukje mee lopen. Als je staat, worden je voeten wat langer dan wanneer je zit. Dat komt door het gewicht wat erop komt. Zo kun je goed voelen of ze écht lekker zitten. En dat is van groot belang!

Die nieuwe schoenen moeten natuurlijk wel in je kast passen
> Zo creëer je twee keer zoveel ruimte in je schoenenkast!

Ben je nog op zoek naar een nieuw paar knappe schoenen?
> Dit schoenenmerk kende je nog niet

PHOTO CREDITS: UNSPLASH