Winterkleding opbergen? Zo doe je dat!

We zijn massaal bezig om onze garderobe te vullen met de mooiste tops en jurkjes (òf met deze office proof shoes), want het is lente! Het is natuurlijk een heerlijk idee om te beseffen dat je die dikke truien, winterjassen en vesten voorlopig niet meer nodig hebt… Het is dus ook de hoogste tijd dat we voor langere tijd onze winterkleding opruimen (eerder gaf Manon al tips hoe je je wardrobe kunt reorganiseren). Maar wat kunnen we het beste doen met onze favoriete items, die we in de zomer niet meer nodig hebben? Hier lees je de beste tips.

Kijk goed naar wat je hebt

Ga al je kledingstukken en schoenen na: denk je dit in de zomer nog nodig te hebben? Tijdens een Nederlandse zomer kan een goeie knit natuurlijk nog wel van pas komen! Breng items die stuk zijn, maar die je nog wel wil dragen volgende winter, naar de kleermaker. Kleding die je niet meer gaat dragen kun je eventueel verkopen of weggeven.

Zorg dat alles schoon is

Zorg ervoor dat alle kleding en schoenen die je voor langere tijd opbergt schoon zijn. Dus doe alles nog even in de wasmachine (en zó komt je kleding weer mooi uit de was), breng alles wat je niet mag wassen langs de stomerij en poets je schoenen. Zodra alles schoon is, verwijder dan de plastic kledinghoezen (die je van de stomerij krijgt) weer. Dit is heel belangrijk, omdat de stof van je kleding anders uitdroogt en geel kan worden.

Kunststof bakken

De beste manier om je kleding op te bergen is door ze in kunststof bakken te doen. Hieronder vallen ook truien en jassen (behalve bont, dat moet je juist wel ophangen). Vouw je kleding netjes op en stop niet te veel items in één bak, zodat je kleding nog kan “ademen”. Exemplaren die gemaakt zijn van fijne stoffen zoals zijde en cashmere, kun je het beste even in acid-free tissue paper wikkelen. (Dat is heel dun, bijna doorzichtig papier). Hierdoor blijven je favoriete items op z’n mooist.

Schoenen

Hoge laarzen houd je mooi door er een laarzen boom in te doen. Ander schoeisel kun je het beste in acid-free tissue paper wikkelen. Hierdoor behoudt de schoen de juiste vorm. Je kunt ze het beste staand bewaren (maar daar is natuurlijk niet altijd ruimte voor). Daarom is het ook een goede optie om ze in kunststof bakken op te bergen. Dan leg je je boots op hun zij en tussen elk paar schoenen leg je een laag katoen (bijvoorbeeld een oud T-shirt).

De perfecte plek

De perfecte plek om je wintergarderobe tijdens de zomer op te bergen is op een koele, donkere, droge en schone plek. Je wilt natuurlijk niet dat je kleding vochtig wordt, verkleurt of vies is op het moment dat je het weer tevoorschijn haalt.

Door deze tips op te volgen blijft je kleding mooi en kun je het de volgende winter weer met heel veel plezier opnieuw dragen! Op welke manieren bergen jullie je kleding voor langere tijd op?

P.S. Honger na al dat opruimen? Treat yourself met een lekkere avocado chicken salad!