Zijn je schoenen te klein? Hierna niet meer!

Heb je eindelijk de schoenen binnen die je ZO graag wilde, zijn ze net iets te klein. Eigenwijs haal je toch alle stickers er vanaf, gooi je de bon weg en trek je ze gewoon aan.

Tja, blaren gegarandeerd. Na één keer dragen, laat jij je schoenen in de kast staan. En dat is toch hartstikke zonde. Gelukkig zijn er enkele manieren om je nieuwe pareltjes alsnog goed te laten passen.

Föhn

Een makkelijke en snelle manier is om met je föhn (waar die toch allemaal goed voor is) warmte te blazen in je schoen. Doe eerst de dikste sokken die je kan vinden aan (skisokken! Of doe meerdere sokken over elkaar heen aan). Doe je te kleine schoenen aan en verwarm het gedeelte dat moet uitrekken. Doe dit voor elk stukje 30 seconden op de warmste stand. Beweeg ondertussen je voet om het leer nog meer uit te rekken en/of flexibeler te maken.

IJs

Een andere oplossing is om ijs in je schoenen te stoppen. Klinkt misschien gek, maar deze truc werkt wel! Vul twee goed afsluitbare diepvrieszakjes voor de helft met water. Probeer zo veel mogelijk lucht uit de zakjes weg te halen. Je kunt voor de zekerheid nog een plastic zakje eromheen doen om lekken te voorkomen. Plaats de zakjes in het voorste gedeelte van je schoen. De schoenen plaats je vervolgens in de vriezer. Het water in de zakjes bevriest, zet uit én daarmee worden je schoenen net iets wijder.

Spray

Wat je ook kunt proberen is een spray die gemaakt is voor het uitrekken van schoenen. De meeste sprays zijn geschikt voor elk soort leer, maar probeer het altijd uit op een klein stukje van de schoen, waar je het niet kan zien! (om huilen te voorkomen). Spray de schoenen vervolgens geheel in en laat het 30 seconden absorberen. Daarna doe je de schoenen aan om het rekken te versnellen. Het kan wellicht wel gebeuren dat je deze truc vaker moet herhalen voor een goed resultaat.

Aardappelen

Je zal wel denken, aardappelen? Maar ook hiermee kan jij je schoenen oprekken. Schil een grote aardappel en leg deze 1 of 2 nachten in je schoen(en). Nog een voordeel is dat aardappelen de minder fijne geurtjes uit je schoen laten verdwijnen, een perfecte oplossing dus!

Natte kranten

Je kan je schoenen ook oprekken door deze te vullen met natte kranten. Laat de natte kranten enkele uren in de schoen zitten en laat ze vervolgens drogen. Wanneer ze droog zijn heb je als het goed is een paar schoenen die je weer kan dragen.

Schoenmaker

Als al deze DIY trucjes niet werken, kun je altijd nog naar een schoenmaker gaan. Hij heeft speciale technieken en machines voor het uitrekken van schoenen.  De schoenmaker kan daarnaast ook nog elastieke of leren bandjes toevoegen. En anders zit er maar een ding op: shoppen!

READ NEXT
> NOOIT meer blaren bij het inlopen van je schoenen
> 5 manieren om je sneakers als nieuw te maken
> De schoenen die jij nu in je kast wil hebben

PHOTO CREDITS ESMEELINDEN