Zo gaan je leren items een leven lang mee!

Leren items zijn wat ons betreft echt wardrobe essentials. Of het nou gaat om een jack, een tas of een broek, ze mogen niet in je kast ontbreken. Je kunt natuurlijk gaan voor altijd goed zwart, of een andere kleur. Maar met leer zit je het hele jaar goed. Leer heeft alleen wel een iets andere gebruiksaanwijzing dan de rest van je garderobe. Waar je de rest met gemak in de wasmachine gooit kan dat met leer niet. Het kan geen kwaad om je leren items af en toe door een professionele stomerij of leerreiniger onder handen te laten nemen maar je kunt ook zelf een hoop doen om de levensduur van je favoriete leren items te vergroten. Zo gaan je leren items een leven lang mee! 

1. Voorkomen is beter dan genezen
Heb je net een nieuw leren item? Zorg er dan voor dat je deze goed behandelt om eventuele schade te beperken. Je kunt je leren kledingstuk waterproof maken met een speciale leer-spray. Je doet er goed aan om dit eerst op een klein stukje te testen voordat alles inspuit.

2. Laat watervlekken aan de lucht drogen
Ben je in een regenbui belandt of heb je water gemorst? Blijf ver weg van de droger en behandel de plekken ook niet met een föhn! Hang het item op een lichte plek op waar de vlek aan de lucht kan drogen, hier zul je je item het minst mee beschadigen.

3. Alcohol verwijdert inktvlekken
Shit, je hebt een zwarte pen laten vallen en nu loopt er een dikke streep over je geliefde item. Geen paniek! Een klein beetje ontsmettingsalcohol verwijdert inktvlekken uit glad leer. Doordrenk een watje met alcohol en dep dit op het leer, net zolang totdat de vlek is verdwenen. Ga niet als een gek tekeer op het leer omdat je dan de kleur kunt aantasten. Heb je een vlek in een suède item? Laat dit dan schoonmaken bij een professionele stomerij of leerreiniger.

4. Opfrissen doe je in de vriezer
Nare geurtjes en bacteriën pak je aan door je item (in een plastic tasje) een nacht in de vriezer te leggen. Deze truc werkt niet alleen op leer, maar is ook dé manier om je jeans een opfrisbeurt te geven!

5. Gebruik een leer conditioner
Gebruik altijd een leer conditioner nadat je je leren item gereinigd hebt volgens de vorige stappen. Dit houdt het leer zacht en soepel en gaat uitdroging of scheuren tegen.

6. Bewaar je items koel en droog
Om je leren items in topconditie te houden kun je ze het beste bewaren op een koele en droge plek. Zo voorkom je vervelende luchtjes, schimmel of motten!

READ NEXT:
Styled by Manon #687 / Leren jack
Ananas leer is here, en gaat een flinke game-changer worden
How to wear: suède in de zomer

Source: The Nortern light