Zo gebruik jij je weekend optimaal

Na een stressvolle week op je werk hebben we snel de neiging om in het weekend helemaal niks te doen en al onze verantwoordelijkheden even te vergeten. Laat gaan slapen, (redelijk veel) drankjes nuttigen, te lang slapen, ongezond eten en onnodig veel geld uitgeven. Je denkt dat deze dingen goed zijn om te ontspannen en jezelf weer op te laden voor de nieuwe week, maar eigenlijk zorgt het er juist voor dat je nog minder energie hebt. Benieuwd naar welke dingen wel echt een ontspannende werking hebben in je weekend? Lees dan snel verder!

Neem je werk niet mee naar huis

Je zal misschien denken dat dit vrij logisch is voor de meeste mensen, maar toch zijn veel mensen onbewust nog steeds bezig met hun werk in het weekend. Al check je maar je mail, of denk je toch de hele tijd aan die belangrijke presentatie van aankomende week. Je moet vrijdagmiddag op het moment dat je weg loopt van je kantoor gewoon even alles laten zoals het is. Maandag begint weer een nieuwe week en je hebt wel een paar dagen rust verdiend.

Zet de meldingen van je telefoon uit

Je hoeft niet je telefoon helemaal uit te zetten en het contact met de buitenwereld te verbreken, maar zet gewoon je notificaties uit van de apps waar je de meeste meldingen van krijgt. Wanneer je nu op een app klikt, doe je dit omdat je het zelf wilt. Niet omdat je de druk voelt van alle meldingen en vervolgens bijna gedwongen moet kijken. Je gaat ook beseffen hoe vaak je eigenlijk wel niet op de apps kijkt, en dat maakt het makkelijker om het gebruik te minderen.

Wees bewust van wat je eet

Natuurlijk mag je wel genieten van je weekend met wat lekkere traktaties. We bedoelen dat je van tevoren goed nadenkt over waar je echt zin in hebt en dat je er dus 100% van kan genieten. Heb je op vrijdagavond veel zin in pizza? Geef jezelf dan ook toestemming om er echt van te genieten. Als je heel eerlijk bent, wist je toch al van jezelf dat je het zou gaan bestellen, dus dan kan je er beter maar optimaal van genieten in plaats van je de hele avond schuldig voelen.

Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Verwen jezelf met eten waar je echt van kan genieten, maar combineer dit met gezonde keuzes waardoor je je ook goed voelt. Na het weekend zal je merken dat je weer zin hebt in de nieuwe week, zonder dat je jezelf helemaal vol hebt gepropt.

Slaap genoeg, maar niet teveel

Als je een week heel weinig slaap hebt gehad, wil je eigenlijk het hele weekend veel slapen, omdat je het dan voor je gevoel weer hebt ingehaald. Maar eigenlijk krijg je hier nog minder energie van. Uit onderzoek is gebleken dat de meest effectieve keuze is om 1 of 2 uur extra per nacht te slapen in je weekend. Hierdoor voel je je aan het eind van je weekend weer helemaal fris en fruitig en ben je klaar voor de nieuwe week.

Organiseer een klein deel van je kamer

Hoe vaak heb je het wel niet gehad dat je op zaterdagochtend wakker wordt en denkt, vandaag is het tijd dat ik mijn hele huis ga opruimen en schoonmaken. En dan ben je na een uur alweer afgeleid door iets wat je voorbij zag komen in je bureaula. Als je iets goed wilt opruimen, kan je het beste een klein deel van je huis per keer doen. Hier heb je genoeg motivatie voor en aan het einde van je weekend heb je toch het gevoel dat je iets nuttigs hebt gedaan.

Lees een boek

Series kijk jij waarschijnlijk genoeg. Maar hoe vaak pak jij nog een boek op? Als we op vakantie gaan lezen we altijd veel meer dan wanneer we thuis zijn, terwijl lezen echt heel ontspannend kan werken. Spreek daarom af om in het weekend minstens een hoofdstuk te lezen van een boek dat je nog hebt liggen. Het ontspant en voelt alsof je even iets anders hebt gedaan dan alleen maar op de bank liggen.

READ NEXT
De lekkerste ijs-recepten voor het weekend
De tofste Airbnb’s voor een vriendinnenweekend
De ultieme outfit voor je chille zaterdag